Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Οι δουλοπάροικοι της υπαίθρου (Μικρά Ηλειακά).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 10 ΑΠΡΊΛΙΟΣ 2009 00:00
E-mailΕκτύπωση

Κατέβηκα στο χωριό μου μετά από καιρό με το τραίνο και ήταν πολύ ευχάριστο το ταξίδι. Το τραίνο κύλαγε στον κάμπο δίπλα στη θάλασσα και είναι τόσο διαφορετική διαδρομή από τον Εθνικό Δρόμο.

Γράφει ο Π. Κόρπας

Στα πιο πολλά χωριά της Κορινθίας και της Αχαΐας περνάει κοντά από τη θάλασσα. Απόλαυση γι’ αυτούς που ψάχνουν την Ιθάκη, αλλά απορροφώνται από το ταξίδι και εύχονται να ’ναι μακρύς ο δρόμος.
Όταν φτάνω στον Ψαθόπυργο αρχίζω να νιώθω σαν το γυρισμό του ξενιτεμένου και αρχίζουν θύμησες, παλιές όταν ήμουν νέος και λείπανε λιγότεροι από αυτή τη ζωή. Φτάσαμε στην Πάτρα στο χωριό της μάνας μου και μετά άρχισαν οι εκπλήξεις. Μπήκανε ξένοι εργάτες γης για να πάνε στον Λάππα που μένουν σε κάτι παραπήγματα και ξαφνικά οι «πολιτισμένοι» άνοιξαν όλα τα παράθυρα γιατί δεν αντεχόταν η μπόχα. Αλλά ο λόγος δεν είναι η μυρωδιά που ’χουν οι άνθρωποι από τη φύση τους, αλλά είναι η «μυρωδιά» της ανθρώπινης δυστυχίας. Και εμείς οι «πολιτισμένοι» και πλυμένοι δεν κάνουμε τίποτε γι’ αυτό, αλλά τα’ ανεχόμαστε από αδιαφορία και από συμφέρον ίσως.
Κατεβήκαμε στον Λάππα, τα παράθυρα κλείσανε και μου ’ρθε για πρώτη φορά το άρωμα της μικρής Αλβανιδούλας που μπήκε στην Πάτρα και πήγαινε στην Αμαλιάδα. Μετανάστρια πρώτης γενιάς βλέπεις, φοιτήτρια καλοντυμένη με γονείς που πρόλαβαν να φτιάξουν σπίτι στα Τίρανα. Λένε όμως πως πατριώτες της στην ύπαιθρο ασκούν πίεση και βία σε ταλαίπωρους μετανάστες που ζουν σαν «ζούδια» (τοπική έκφραση) στις χαμοκέλες και προέρχονται από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. Γι’ αυτό το θέμα αναδημοσιεύουμε ρεπορτάζ από την «Αυγή» του Πύργου του Ανδρέα Καπογιάννη.
Ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε ανήμερα της εθνικής μας επετείου περιοχές της Βόρειας Ηλείας άφησε δυστυχώς αλώβητο το γκέτο της Νέας Μανολάδας, όπου σε αυτές τις περιοχές που θυμίζουν εποχές δουλείας, οι Νόμοι του Κράτους δεν υφίστανται και θα εξηγήσουμε παρακάτω. Την περασμένη Πέμπτη πήγαμε στο Δημαρχείο της Βάρδας, όπου δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τον Νομάρχη Χαράλαμπο Καφύρα και τον Δήμαρχο Βουπρασίας Αντώνη Σερέτη παρόντος του Αντινομάρχη Ευγένιου Μπαλκάμου.
Μετά ταύτα επισκεφθήκαμε καταστήματα, οικίες και περιοχές, όπου προξενήθηκαν ζημιές από τον ανεμο-στρόβιλο που χτύπησε στις 25 Μαρτίου και ώρα 12.30 μεσημέρι κυρίως τις περιο-χές της Βάρδας και της Νέας Μανολάδας.
Μετά το ρεπορτάζ στη Βάρδα κατευθυνθήκαμε για τη Νέα Μανολάδα. Μια όμως και φτάσαμε μέχρις εκεί, πήραμε τον αγροτικό δημόσιο δρόμο, όπου αριστερά και δεξιά υπάρχουν θερμοκήπια και μέσα σε αυτά των νεοτσιφλικάδων οι παραγόμενες φράουλες. Αλλά δίπλα στα θερμοκήπια υπάρχουν και οι λαμαρινένιες παράγκες της συμφοράς. Γουρούνια ίσως να μπορούν να ζήσουν εκεί μέσα, άνθρωποι πάντως όχι. Στις φαβέλες της Βραζιλίας υπάρχει κάτι ανάλογο. Αυτό, κύριε Νομάρχη, είναι ένα αίσχος του 21ου αιώνα και διαπράττεται στη μετά βαïων και κλάδων αποκαλούμενη Ολυμπιακή Γη της Ηλείας! Αμέσως με την είσοδο του αυτοκινήτου μου στο χώρο αυτό και πάντα στον αγροτικό δημόσιο δρόμο αντιλήφθηκα ότι κάποιο IX αυτοκίνητο με παρακολουθούσε. Μια και σε εκείνη την περιοχή δεν έχει διόδους διαφυγής, έκανα στροφή και απομακρύνθηκα, αλλά μπόρεσα και έβγαλα με την ψηφιακή μου μηχανή χειρός αρκετές φωτογραφίες εν κινήσει μέσα από το αυτοκίνητό μου. Έφυγε επίσης και το άλλο αυτοκίνητο που ερχόταν πίσω μου. Μετά από λίγη ώρα ξαναγύρισα στο ίδιο σημείο, γιατί ήθελα να φωτογραφίσω μία άθλια παράγκα με βρώμικες λαμαρίνες και τρεις μαύρους ανθρώπους που έστεκαν όρθιοι εκεί. Την ώρα που πήγα να φωτογραφίσω, αντιλήφθηκα πίσω από μένα να έρχεται σιγά ένα αγροτικό ημιφορτηγό τα στοιχεία του οποίου τα βγάζω στη δημοσιότητα. Τελικά τη φωτογραφία την έβγαλα αργότερα φεύγοντας γιατί συνέβη το εξής: Ενώ μείωνα ταχύτητα, το ίδιο έκανε και ο άλλος πίσω από μένα, ο οποίος δεν με προσπερνούσε. Αν προχωρούσα στο βάθος της έκτασης θα βρισκόμουνα τελείως απομονωμένος γι' αυτό έστριψα λίγο δεξιά το αυτοκίνητο, ώστε ο άγνωστος που ακολουθούσε να φύγει. Αυτός όμως έβαλε το βαρύ όχημά του στο πλάι και έφραξε το δικό μου, με αποτέλεσμα να με ακινητοποιήσει. Ανταλλάχτηκαν οι εξής κουβέντες: Τι ψάχνεις, μου είπε με αγροίκο προφορά και δυνατή φωνή. Τίποτα, του απάντησα. Πώς τίποτα, αφού ξαναμπήκες μέσα, μου είπε. Του απάντησα, ξαναμπήκα και θα μπαίνω όποτε θέλω. Γιατί απαγορεύεται; ΝΑΙ, απαγορεύεται, είπε εκείνος με τραμπούκικο τώρα στυλ. Όχι, δεν απαγορεύεται γιατί είναι δημόσιος δρόμος, είπα με έμφαση. Σήκω φύγε, δεν έχεις καμιά δουλειά εδώ, ανταπάντησε εκείνος. Τότε του φώναξα: Με απειλείς; Σκέφθηκε λίγο και απάντησε, όχι, αλλά δεν έχεις καμιά δουλειά εδώ.
Όταν του είπα, ότι θέλω να στρίψω, μου είπε να πάω με την όπισθεν. Δεν έχεις δικαίωμα να με υποχρεώσεις σε κάτι τέτοιο. Ο δρόμος είναι δημόσιος και δεν με αφήνεις να φύγω. Όταν ο τύπος πήγε στα τσακίδια, έγραψα αμέσως τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που οδηγούσε και είναι ΗΑΖ 8760. Οι αστυνομικές αρχές μπορούν να ερευνήσουν σε ποιον ανήκει.
Ειλικρινά το λέω, πως έχω ζήσει αρκετές ριψοκίνδυνες δημοσιογραφικές αποστολές. Είναι ίσως η πρώτη φορά που διαπιστώνω μετά βεβαιότητας, ότι εκεί κινδυνεύουν, όσοι πολίτες από άλλες περιοχές της Ηλείας και της Ελλάδας θα θελήσουν να περάσουν το δρόμο αυτόν. Και απευθύνομαι στις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές: Είναι δυνατόν να υπάρχουν περιοχές στη χώρα μας, όπου κάποιοι να απαγορεύουν τη διέλευση εποχούμενων πολιτών σε δημόσιο δρόμο; Η εντύπωση που αποκόμισα είναι πως μια δράκα εκμεταλλευτών της ανθρώπινης δυστυχίας έχουν δημιουργήσει ένα γκέτο εκεί και πως συμπεριφέρονται ως κράτος εν κράτει και επομένως να μην ισχύουν οι Νόμοι της χώρας μας!!! Αυτή η απαίσια κατάσταση πρέπει να εκλείψει πάραυτα. Και όσον αφορά το αίσχος του 21ου αιώνα, με τις παράγκες- κλουβιά, να επέμβουν ανθρωπιστικοί οργανισμοί, γιατί δεν είναι δυνατόν να ζουν άνθρωποι μέσα σε κλουβιά από λαμαρίνες. Αυτό το άθλιο φαινόμενο γυρίζει την κοινωνία αιώνες πίσω, στην εποχή της δουλοκτητικής κοινωνίας. Αυτό δεν πρέπει να το ανεχτεί άλλο τόσο η Νομαρχιακή, όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ταπεινός όχι Ταπεινωμένος.

ΣΆΒΒΑΤΟ, 04 ΑΠΡΊΛΙΟΣ 2009 00:00
E-mailΕκτύπωση

Πέσανε οι μάσκες αυτών που φτιάχνουν τους νόμους κι έτσι δεν θα δούμε ένα νόμο ενάντια σ’ αυτόν που φοράει Μάσκα.

Γράφει ο Π. Κόρπας

Επιτέλους η άλλη πλευρά αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο, αυτό που οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να καταλάβουν, την αδυσώπητη αντίθεση ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ και ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να συζητήσω κάποια θέμα τα. Μιλάνε όλοι για το Δημόσιο χρέος. Αφού όλοι χρω στάνε κάποιος δεν πρέπει να τάχει εισπράξει; Αλλά για να δούμε γιατί χρωστάνε; Όταν φτιάχνεται ένας αυτοκι νητόδρομος ο λαός νομίζει πως γίνεται για να πηγαίνει γρήγορα στο χωριό του. Ο πραγματικός λόγος είναι οι λεγόμενες οικονομίες κλίμακας. Φτιάξε εσύ ένα εργοστά σιο στο Καρπενήσι και γω σου δίνω φορολογικές απαλ λαγές και και σου φτιάχνω δρόμους για να στέλνεις γρή γορα τα εμπορεύματα στους πελάτες. Για την παγκοσμι οποίηση απ΄ την άλλη για να πηγαίνει η Coca-Cola σε κάθε χωριουδάκι πρέπει νάχουμε λεωφόρους γρήγορους
Και ασφαλείς. Ποιος όμως πληρώνει το μάρμαρο; Ο φτωχός λαός για το καλό της ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.
Επίσης κι όταν μια σοσιαλδημοκρατική Κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει φιλολαϊκή πολιτική δανείζεται αντι να κάνει ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ του ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, δηλα δή αντί να μοιράσουμε με άλλο τρόπο την πίτα την μεγα λώνουμε προσωρινά μέσω του δανεισμού. Έτσι έχουμε
Φτωχά κράτη και πλούσιους καπιταλιστές και μετά από χρόνια θα μας τα πάρουν πίσω για να εξυπηρετήσουν το Δημόσιο Χρέος.
Ο Καπιταλισμός δεν έχει την δυνατότητα Διαρκούς ΑνάΠτυξης γιατί μέσα του μια βασική αντίφαση. Με απλά λόγια όταν συσσωρεύει τον πλούτο ποιος θάναι ο αγορα στής των εμπορευμάτων, όταν τον καταναλωτή που είναι και εργαζόμενος τον θέλει ο καπιταλιστής χαμηλά αμειβόμενο γιατί είναι για αυτόν χαμηλό Κόστος Εργασίας; Απ’ την άλλη έχει διαρκή ανάγκη να δημιου ργεί ανάγκες για νέα εμπορεύματα λόγω ανταγωνισμού
Πριν κλείσει ο Κύκλος Ζωής των προηγούμενων εμπο ρευμάτων, και μέσω της αλλοτρίωσης αναγκάζει τους εργαζόμενους να μπαίνουν σε ένα αδιέξοδο καταναλωτι σμό. Και το σύστημα για να τα βγάλει πέρα χρέωνε τα νοικοκυριά. Δηλαδή ο εργαζόμενος που δεν μπορεί νάναι καταναλωτής με τα λεφτά του μισθού του, συνε χίζει νάναι καταναλωτής με τα λεφτά του μέλλοντος η των αποθεμάτων του παρελθόντος που στο μεταξύ εξαντλήθηκαν. Έτσι η υπερχρέωση των νοικοκυριών έδωσε μια προσωρινή ανάσα στον καπιταλισμό. Ο Κέυνς που αυτός πρότεινε στη κρίση του 1929 να γίνει ο παραγωγός-εργαζόμενος και καταναλωτής και έδωσε 80 χρόνια ζωής, με τη σοσιαλδημοκρατική ρύθμιση, κράτος πρόνοιας κλπ εξαντλήθηκε.
Το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας με την ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι η Ανεργία. Οι εργαζόμενοι κάνουν αμυντικούς αγώνες και είναι καιρός να περάσουν στην αντεπίθεση. Αν θέλουμε να δουλεύουμε όλοι, ο ΚΟΙΝΩ ΝΙΚΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ είναι 5 ώρες
Την ημέρα. Αυτό είναι το αίτημα της εποχής μας. Για ό λους δουλειά 5 ώρες την ημέρα χωρίς μείωση των αποδοχών. Aλλωστε η τεχνολογία δεν ανήκει στο Κεφάλαιο γιατί είναι απλήρωτη εργασία προηγούμενων γενιών.
Έχουν γίνει έρευνες ότι με το ίδιο μοντέλο παραγωγής και τα ίδια προιόντα, ο χπόνος είναι 5 ώρες εργασίας με το ίδιο κόστος γιατί με τις 5 ώρες θα έχουμε αύξηση της παραγωγικότητας. Δεν το κάνουν γιατί θέλουν νάχουν την κυριαρχία, με το φόβο της ανεργίας της εξαθλίωσης κλπ. Θα θερίσουν θύελλες, γιατί οι εργαζόμενοι είμαστε
Ταπεινοί αλλά δεν γουστάρουμε να ζούμε ταπεινωμένοι.

Ο Παναγιώτης Κόρπας είναι Εκπαιδευτικός –
Οικονομολόγος – Ψυχοθεραπευτής

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Άνθρωποι και ποντίκια.

ΣΆΒΒΑΤΟ, 28 ΜΆΡΤΙΟΣ 2009 00:00
E-mailΕκτύπωση

Ακούγαμε συχνά απ’ τους κυβερνώντες ότι πρέπει ν’ ασχοληθούμε με την καθημερινότητα του πολίτη.

Γράφει ο Π. Κόρπας

Το παίρνανε διάφοροι δημοτικοί άρχοντες και δημοτικοί σύμβουλοι και το αναπαράγανε σαν παπαγαλάκια και σκεφτόμουνα σε ποια χώρα ζούμε; Έχουμε λύσει όλα τα άλλα και ασχολούμαστε με την καθημερινότητα του πολίτη;
Βέβαια και οι κυβερνώντες το ’παιρναν σαν παπαγαλάκια από τους κυβερνώντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί όμως υπήρχαν μεσαία στρώματα που καλύψανε τις υλικές τους ανάγκες. Είναι τα στρώματα που αναζητήσανε μετά την ανία της κατανάλωσης κάτι άλλο. Είναι τα λεγόμενα στρώματα με μεταϋλιστικές ανάγκες . Μην ξεχνάμε πως απ’ αυτά τα στρώματα με μεταϋλιστικές ανάγκες, πολλοί πήγαν στους Οικολόγους-Πράσινους της Γερμανίας και άλλων χωρών. Βέβαια, σε καταστάσεις πόλωσης, διαλέγουν ποιον θ’ αφήσουν και με ποιον θα πάνε και βέβαια πήγαν μ’ αυτούς που βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία με βόμβες ουρανίου. Μια χαρά Πράσινοι…
Η Ελλαδίτσα όμως; Έλυσε όλα τα άλλα και θέλει να λύσει την «ποιότητα ζωής του πολίτη», λες και του έχει εξασφαλιστεί η ζωή; Απεναντίας αυτό ήταν για να κάνουμε κάτι μιας και δεν μπορούμε να λύσουμε τα βασικά και επείγοντα. Η κρίση όμως βοήθησε για να δούμε πως αυτή η χώρα πλέει για 60 χρόνια μετά τον πόλεμο, χωρίς προσανατολισμό ή μάλλον ενδίδουν όλοι στα παρασιτικά στρώματα της Ελληνικής Κοινωνίας και γι’ αυτό δεν ασχολούμαστε με παραγωγικές δραστηριότητες που αυτές μόνον είναι παντός καιρού.
Πρέπει να συζητήσουμε κάποτε για το ρόλο που έπαιξε η Οικοδομή στην Ελλάδα και να δούμε τις ευθύνες όλων και των συνδικάτων που, μετά την κρίση της στις κατοικίες, μετατοπίστηκαν οι δραστηριότητές της στα μεγάλα δημόσια έργα. Πολλά τα λεφτά Άρη…
Θέλω να πω μόνο δύο κουβέντες για τα οικοδομικά έργα, ότι είναι παραγωγική δραστηριότητα μόνο όσο κατασκευάζονται, είναι αναπτυξιακά μέχρι να τελειώσουν. Ένα εργοστάσιο όμως δημιουργεί ανάπτυξη και όταν γίνεται και όταν αρχίζει να λειτουργεί. Ιδιαίτερα αν απευθύνεται στην τοπική αγορά ή στην περιφέρεια, έχει λιγότερους κραδασμούς απ’ τις διεθνείς εξελίξεις.
Ο Πολίτης είναι μπερδεμένος στο να καταλάβει το τι είναι κακό και τι είναι κακό και βέβαια πολλές φορές δεν βλέπει την Αλήθεια γιατί, αν και «πονηρά» σκεπτόμενος, θεωρεί ότι θα ’χει ένα μικρό όφελος.
Είχα γράψει σε προηγούμενο κείμενο ότι, όταν βλέπουμε γέφυρες «Αττικές Οδούς» και προαστιακούς μετά την άνεση θα διαπιστώσεις ότι αυτό θα οδηγήσει να καταπιεί η Αθήνα όλο το λεκανοπέδιο και να φτάσει μέχρι την Κόρινθο. Σε μια ώρα απ’ τον τόπο κατοικίας φτάνεις στον τόπο εργασίας. Ο Πολίτης λοιπόν θα σκεφτεί πως «θα αποχτήσουν αξία επιτέλους τα χωράφια που έχω στη Μάνδρα, στη Νέα Πέραμο, στους Αγ. Θεοδώρους, γιατί θα γίνουν οικόπεδα. Έτσι όμως φτιάχνουμε ένα εκρηκτικό ηφαίστειο χωρίς μέλλον που κοιτάζουμε τα μικροσυμφέροντα του παρόντος.
Ας δούμε όμως πώς διαχειρίζονται την καθημερινότητά μας οι κρατούντες. Παίρνεις το τρένο για Πελοπόννησο και χαίρεσαι. Αν κάνεις το λάθος όμως και επιστρέψεις με τρένο που δεν φτάνει στο Σταθμό Λαρίσης, γίνεσαι «Εξόριστος στην Κεντρική Λεωφόρο». Πρέπει να πας στη Νερατζιώτισσα να πάρεις τρένο για Ομόνοια. Εκεί ανακαλύπτεις ότι το τρένο πάει μέχρι τα Άνω Πατήσια, σε παραλαμβάνει λεωφορείο και σε πηγαίνει στην Αττική για να πάρεις Μετρό. Ταυτόχρονα δεν μπορείς να πας στη Δουκίσσης Πλακεντίας να πάρεις Μετρό για Σύνταγμα, γιατί το Μετρό φτάνει μέχρι την Εθνική Άμυνα. Σιγά ρε παιδιά! Τέτοιος οργασμός έργων; Κανένας δεν σκέφτηκε να μη γίνουν οι διακοπές ταυτόχρονα; Κατά τα άλλα θα σβήσουμε τα φώτα για μια ώρα. Γίνανε όλοι Οικολόγοι, επιτέλους… Όταν χρειάζεται να πάρουμε κασμά για να γκρεμίσουμε και να φτιάξουμε πράσινο, εκεί ζοριζόμαστε…
Πρέπει οι Πολίτες να ενεργοποιηθούμε και να πάρουμε πρωτοβουλίες και παραγωγικές, συνεταιριστικές, εναλλακτικές. Γιατί κανείς δεν θα μας γλιτώσει απ’ την κρίση. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, αυτά είναι μοντέλα που κάποιος μπορεί να δει με ένα άλλο τρόπο, να διαθέτει το χρόνο του σε κάτι αυτοδιαχειριστικό και δημιουργικό, έξω απ’ αυτό που μας θέλουν να είμαστε καταναλωτικά γουρούνια…
Αν δεν μας αρέσει αυτό που ζούμε, πρέπει να τ’ αλλάξουμε. Λύση δεν είναι η καταστροφικότητα, θέτοντας στους Πολίτες συνέχεια συμβολισμούς. Καίμε μια Τράπεζα γιατί είναι σύμβολο του Καπιταλισμού. Οι παλαιότεροι Αναρχικοί που διάβαζαν, θα θυμούνται την Κοινωνία του Θεάματος του Γκυ Ντεμπόρ. Τι κάνει λοιπόν αυτός που σπάει μια Τράπεζα; Δίνει τροφή στα κανάλια, στην Κοινωνία του Θεάματος και ταυτόχρονα οι Κατασταλτικοί Μηχανισμοί αυξάνονται και δεν γίνεται μόνο γι’ αυτούς που τα σπάνε, αλλά και γ’ αυτούς που αγωνίζονται για να μην κλείσει το εργοστάσιο που δουλεύουν.
Υπάρχουν ιδέες που δεν χρειάζονται κουκούλα. Η κοινωνική Οικολογία του Μάραιη Μπούκτσιν είναι μια λύση για τον αναρχικό χώρο που δεν θέλει να φοράει κουκούλες. Εκτός και θέλει το πρωί να ’ναι γιάπις και το βράδυ να γίνεται αναρχικός και να φοράει κουκούλα για να κρύβεται. Η λογική της σύγκρουσης σπέρνει το φόβο και κάθε μέρα θα είσαστε λιγότεροι και πιο απελπισμένοι. Η κοινωνία θα συνεχίσει χωρίς να χρειάζεται την εγωκεντρικότητά μας. Ο φόβος λειτουργεί αργότερα, όταν φεύγουμε απ’ τη σύγκρουση και γυρνάμε μόνοι μας στο σπίτι. Μετά απ’ αυτό κάποιοι μένουμε σπίτι. Υπάρχει άλλος δρόμος. Ναι, ο δρόμος της δημιουργικότητας. Χτίζω κάτι δικό διαφορετικό απ’ αυτό που δεν μ’ αρέσει. Το συγκρίνω και αντιπαλεύω αυτό που φτιάχνω μ’ αυτό που δεν μ’ αρέσει. Κι όποιο νικήσει. Έτσι κι αλλιώς αυτό είναι ένα ταξίδι για την Ιθάκη.
Στο επόμενο φύλλο θα παρουσιάσουμε ένα διάσιμο κουκουλοφόρο. Για να δούμε πως υπάρχουν λογιών-λογιών κουκούλες. Τον Υποδιοικητή Μάρκος των Ζαπατίστας ή Κομαντάντε Zero. Τον ξέρουν όλοι με κουκούλα. Γιατί αυτό που κάνει δεν είναι προσωπικό αλλά κοινωνικό. Δεν χρειάζεται BONUS. Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ ποιος είναι. Αυτό είναι το Δίλημμα Καταστροφή ή Δημιουργικότητα.

Παναγιώτης Κόρπας
Εκπαιδευτικός –
Οικονομολόγος

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ - του Γιώργου Καραμπελιά


Αναρίθμητες φορές έχουμε τονίσει πως, αν θέλουμε να ορίσουμε ένα όραμα και μια στρατηγική για τη σημερινή Ελλάδα, θα πρέπει κυριολεκτικώς να τετραγωνίσουμε τον κύκλο, δοκιμάζοντας να απαντήσουμε στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει μία χώρα και ένας λαός που βρίσκεται στη δυσκολότερη στιγμή της ιστορίας του. Γεωπολιτικές προκλήσεις, εθνικά προβλήματα, οικονομική κρίση, αθρόα μετανάστευση, δημογραφική καθίζηση, πολιτισμική και πνευματική παρακμή, αλλοίωση της ίδιας της ιδιοπροσωπίας μας.

Σε μια σειρά κειμένων θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε έναν προς έναν αυτούς τους παράγοντες, αρχίζοντας από τον γεωπολιτικό.

Οι γεωπολιτικές προκλήσεις είναι προφανείς και τεράστιες. Η Δύση, στην οποία είχαμε προσδεθεί ως μια παρασιτική της απόφυση, υποχωρεί σε παγκόσμια κλίμακα. Η Ανατολή, σε όλες τις μορφές της, ενισχύεται. Από την Κίνα έως το Ισλάμ. Και αυτή η υποχώρηση της Δύσης προσλαμβάνει γεωπολιτικές και εδαφικές διαστάσεις. Η Δύση, με επί κεφαλής τους Γερμανούς και τους Αμερικανούς, αποσυνέθεσε τα Βαλκάνια, μεταβάλλοντάς τα σε ανίσχυρα προτεκτοράτα, για να τα παραδώσει -εν μέρει τουλάχιστον- στον τουρκικό νεο-οθωμανισμό. Και σήμερα ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το έργο της, μέσα από την αποσύνθεση της Ελλάδας, με αφορμή την οικονομική κρίση. Ο αναβρασμός που επικρατεί στον αραβικό κόσμο, ως απάντηση στην πρόσκληση τηςΔύσης με τις εισβολές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και τον ρόλο του Ισραήλ, κινδυνεύει να προκαλέσει τεράστια παλιρροϊκά κύματα μεταναστών, που θα κατακλύσουν, πρώτη από όλους, την Ελλάδα. Το Ισραήλ, καταδικασμένο μεσοπρόθεσμα σε εξαφάνιση εάν συνεχίσει την ίδια πορεία, δεν θα μπορεί πλέον να αποτελεί προκεχωρημένο φυλάκιο αλλά θα μεταβάλλεται σε παγίδα. Έχει αρχίσει η μεγάλη αμπώτιδα της Δύσης στον ισλαμικό και αραβικό κόσμο.

Αυτές οι γεωπολιτικές ανατροπές έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν τον ελληνισμό. Στην Κύπρο, ήδη, μέσω του εποικισμού της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου, το συνολικό πληθυσμιακό ισοζύγιο καθίσταται όλο και πιο δυσμενές για τους Έλληνες στην Ελλάδα, το μεταναστευτικό κύμα των μουσουλμανικών πληθυσμών, στον βαθμό που θα «συναντηθεί» με τους μειονοτικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς, θα καταστεί τα επόμενα χρόνια ίσως το ισχυρότερο όπλο της νεο-οθωμανικής στρατηγικής.

Η Ελλάδα αποτελεί το σύνορο των δύο κόσμων, της Δύσης και του Ισλάμ. Όσο τα σύνορα παρέμεναν σταθερά, όπως συνέβαινε για πενήντα χρόνια, από το 1922 έως το 1974, οι γεωπολιτικές προκλήσεις είχαν διαφορετική κατεύθυνση, από τον Βορρά προς τον Νότο. Είτε αφορούσαν τη μάχη για την κατάκτηση της Ευρώπης και της Ελλάδας, από την πλευρά του 3ου Ράιχ και των Ιταλο-βουλγάρων συμμάχων τους, είτε εντάχθηκαν στην ιδεολογική σύγκρουση δυτικού καπιταλισμού και «σοσιαλιστικού στρατοπέδου», από το τέλος του πολέμου έως το 1974.

Ο άξονας της αντιπαράθεσης μετατοπίζεται


Σήμερα, η κύρια αντίθεση μετατοπίζεται στον μεγάλο άξονα Ανατολή-Δύση, παρόλο που εξακολουθεί να λειτουργεί και η σύγκρουση στον άξονα Βορρά-Νότου, με τα Σκόπια, π.χ, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα. Και πάντα έτσι συνέβαινε. Ο μεγάλος άξονας της αντιπαράθεσης ήταν ο άξονας Ανατολή-Δύση, Πέρσες και Ρωμαίοι, Άραβες και Σταυροφόροι, Τούρκοι και δυτική αποικιοκρατία. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, και ιδιαίτερα μετά την 11 Σεπτεμβρίου 2001, αυτός ο άξονας καθίσταται και πάλι ο αποφασιστικός

Κατά την πρώιμη μεταπολίτευση, στα πλαίσια της κυρίαρχης αντίθεσης μεταξύ σοσιαλιστικής Ανατολής και καπιταλιστικής Δύσης, καθώς και εξ αιτίας της ενίσχυσης του τουρκικού επεκτατισμού από τους Αμερικανούς, η Αριστερά, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του ΠΑΣΟΚ, υποτιμούσανσυστηματικά την αντίθεση με τον τουρκικό επεκτατισμό και πρόβαλλαν ως αποκλειστική σχεδόν αντίθεση της Ελλάδας την αντίθεση με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που το ΚΚΕ, ακόμα και σήμερα, εξακολουθεί να αναφέρεται στον τουρκικό επεκτατισμό, ως παρακολούθημα και παράγωγο της αμερικανικής στρατηγικής έτσι, υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο δεν είναι οι... Τούρκοι αλλά κατ' εξοχήν το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί !

Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν μεταβληθεί άρδην. Η Τουρκία δεν είναι ένας απλός πελάτης των ΗΠΑ, αλλά τείνει να μεταβληθεί σε αυτόνομο περιφερειακό πόλο ισχύος και δυνητικό ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου. Επομένως, αυτό που χωρίστηκε στα 1923-1924, με την κατάργηση του καλιφάτου, επιχειρείται σήμερα να επανενωθεί. Οι μουσουλμανικές χώρες, και πρώτη απ' όλες η Τουρκία, μεταβάλλονται, λιγότερο ή περισσότερο, σε ισλαμικές. Το ισλάμ μεταβάλλεται και πάλι σε μια ενοποιητική πολιτικοκοινωνική και θρησκευτική ιδεολογία. Από τον Χομεϊνί και τον Μπιν Λάντεν, στον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου, το γεωπολιτικό κέντρο βάρους του πολιτικού ισλάμ τείνει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, να μετατεθεί προς την Τουρκία.

Η τελευταία, στη νεο-οθωμανική στρατηγική της, χρησιμοποιεί, παράλληλα με τον κεμαλισμό, και το όπλο του ισλάμ. Έτσι όμως αλλάζουν δραματικά τα γεωπολιτικά δεδομένα για την Ελλάδα. Στο παρελθόν, οι Ιρανοί και οι Άραβες βρίσκονταν σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, που αποτελούσε τον χωροφύλακα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή. Η Συρία και το Ιράκ ήταν ορκισμένοι εχθροί της Τουρκίας. Από τη στιγμή όμως που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, έμειναν χωρίς κάποια μεγάλη δύναμη που να τους προστατεύει, ενώ η στροφή της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά τον τελευταίο πόλεμο του Ιράκ, τους επέτρεψε να στραφούν προς αυτή. Και το ίδιο σε ένα βαθμό συνέβη με το Ιράν. Επί πλέον, το επεισόδιο του στολίσκου της Γάζας οδήγησε σε επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και σε σύσφιγξη των σχέσεων με τους Παλαιστινίους.

Εάν σε αυτά προστεθεί η ανεξέλεγκτη μετανάστευση μουσουλμάνων ασιατικής και αφρικανικής καταγωγής στην Ελλάδα, το τοπίο τείνει να μεταβληθεί δραματικά. Δηλαδή, τη στιγμή που οι σχέσεις μας με τη Δύση βρίσκονται στο ναδίρ, εξ αιτίας της οικονομικής επίθεσης των δυτικών τραπεζιτών ενάντια στη χώρα μας, κινδυνεύουν να επιδεινωθούν και οι σχέσεις μας με το ισλάμ, στον βαθμό που αυτό μεταβάλλεται -έστω εν μέρει- σε όπλο στα χέρια της Τουρκίας.

Με άλλα λόγια, βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο μιας εχθρικής ή οιονεί εχθρικής Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στην πρόσφατη ιστορία μας. Κινδυνεύουμε, δηλαδή, στη σύγκρουση Ανατολής και Δύσης, να καταχωρισθούμε ως ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, το οποίο όμως οι Δυτικοί δεν είναι διατεθειμένοι να υπερασπίσουν αντίθετα, μπορεί να το προσφέρουν ως αντάλλαγμα για να κατευνάσουν τον νεο-οθωμανικό επεκτατισμό.

Ένα ιστορικό προηγούμενο

Η κατάσταση, από πολλές απόψεις, θυμίζει την περίοδο 1204-1453 από κάποιες πλευρές, επί τα χείρω -διότι, σήμερα, οι συνολικές δυνάμεις μας είναι πολύ μικρότερες- και από κάποιες άλλες επί τα βελτίω, διότι οι αντίπαλοί μας δεν είναι τόσο ισχυροί.

Ο φίλος Νίκος Μπινιάρης, στο βιβλίο του Το Κάλεσμα της Ερήμου, παραλληλίζει τη σημερινή εποχή με εκείνη του Βυζαντίου, την εποχή του αυτοκράτορα Ηρακλείου, όταν οι δυνάμεις των Αράβων κατέλαβαν, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη και τη Συρία και ανάγκασαν το Βυζάντιο να συμπτυχθεί στη Μικρά Ασία. Κατ' αναλογίαν βλέπει, σήμερα, την αντίστοιχη αυτοκρατορία της Αμερικής να αντιμετωπίζει μια νέα έφοδο της ερήμου, δηλαδή του ισλάμ. Τότε, ο Ηράκλειος εγκατέλειψε τη Συρία και την Παλαιστίνη στην τύχη τους και, σήμερα, το ίδιο κινδυνεύει να συμβεί με την Ελλάδα και την Κύπρο. Θα μπορούσε άραγε μια ταύτιση της Ελλάδας με τη Δύση και τις ΗΠΑ να της επιτρέψει να αποφύγει τον κίνδυνο;

Ο συγγραφέας φαίνεται να το πιστεύει προς στιγμήν, αλλά ταυτόχρονα είναι μάλλον απαισιόδοξος για την έκβαση της σύγκρουσης. Όπως το 1453, η Δύση δεν έσπευσε να σώσει το Βυζάντιο, έτσι και σήμερα, το πιθανότερο είναι πως θα αδιαφορήσει μάλλον για την τύχη της Ελλάδας, αν το αντίτιμο είναι ο εξευμενισμός της Τουρκίας και του ισλάμ. Εξ άλλου, τι άλλο ήταν το σχέδιο Ανάν; Δύο είναι οι σημαντικές διαφορές που περιπλέκουν εν μέρει το ζήτημα: η ύπαρξη του Ισραήλ, που όχι απλώς αποτελεί οργανικό στοιχείο της Δύσης μέσα στην Ανατολή αλλά ένα κομμάτι της συνδεδεμένο με τους βασικούς μηχανισμούς αποφάσεων της Δύσης, και βέβαια, πάντα, η ύπαρξη του πετρελαίου.

Στην περίοδο πριν το 1453, και για την ακρίβεια στα χρόνια 1330-1453, στο ελληνικό Βυζάντιο, δηλαδή το δεσποτάτο του Μορέως, τη Μακεδονία την περικυκλωμένη Κωνσταντινούπολη και την Τραπεζούντα, διεξήχθη μια έντονη ιδεολογική διαμάχη για την κατεύθυνση που όφειλε να πάρει ο ελληνισμός ώστε να διασωθεί. Ο πολεμιστής, αυτοκράτορας και μοναχός, Ιωάννης Καντακουζηνός εκπροσωπεί μια μεταιχμιακή μορφή αυτής της σύγκρουσης. Για πάνω από τριάντα χρόνια, πολέμησε ενάντια στους Φράγκους, τους Βούλγαρους, τους Σέρβους και εν τέλει τους Τούρκους. Όταν, το 1354, αυτοί πέρασαν την Καλλίπολη και βρέθηκαν στην Ευρώπη, πείστηκε εν τέλει πως δεν υπάρχει σωτηρία για την κρατική υπόσταση του ελληνισμού και έγινε μοναχός, προσχωρώντας στον ησυχασμό. Ακολουθώντας τον Γρηγόριο Παλαμά και τον Ιωάννη Καβάσιλα, επέλεξε την κατάδυση στον σκληρό πυρήνα της ορθόδοξης ταυτότητας, έτσι ώστε ο ελληνισμός, ως ορθοδοξία, ν' αντέξει τις μαύρες μέρες της μακραίωνης Κατοχής που επρόκειτο να ακολουθήσει. Άλλοι, ανάμεσά τους οι περισσότεροι αυτοκράτορες της τελευταίας περιόδου, όπως οΙωάννης Παλαιολόγος, ακόμα και ο Κωνσταντίνος, προσέφυγαν στις δυτικές δυνάμεις και τον Πάπα, ασπαζόμενοι ακόμα και τον καθολικισμό, για να επιτύχουν την επέμβασή τους εναντίον των Τούρκων, και απατήθηκαν οικτρά, διότι οι Δυτικοί, τουλάχιστον εκείνη την περίοδο, μισούσαν και φοβόντουσαν περισσότερο τους Έλληνες παρά τους Τούρκους. Να τι γράφει ο πολύς Μοντεσκιέ, γύρω στα 1720:

Έτσι, τα σχέδια κατά του Τούρκου, όπως αυτά που μπήκαν σε εφαρμογή από τον Πάπα Λέοντα Χ΄, σύμφωνα με τα οποία ο Αυτοκράτορας θα εξεστράτευε μέσω της Βοσνίας στην Κωνσταντινούπολη, ο βασιλιάς της Γαλλίας, μέσω της Αλβανίας και της Ελλάδας, και άλλοι ηγεμόνες θα ξεκινούσαν από τα λιμάνια τους, αυτά τα σχέδια, το επαναλαμβάνω, δεν ήταν σοβαρά, ή έγιναν από ανθρώπους που δεν έβλεπαν το συμφέρον της Ευρώπης .
Τέλος, ένα τρίτο «κόμμα», το μικρότερο, εκείνο του Πλήθωνα-Γεμιστού, προσπάθησε να χαράξει έναν τρίτο αυτόνομο δρόμο. Εκείνον της πολιτειακής Αναγέννησης του ελληνισμού μέσω μιας ριζικής κοινωνικής και ιδεολογικής μεταρρύθμισης, έτσι ώστε οι .Έλληνες να αποφύγουν και τη δυτική τιάρα και το τουρκικό σαρίκι. Γι' αυτό πρότεινε την επιστροφή της γης στους καλλιεργητές της, τη δημιουργία ενός νέου στρατεύματος και εν τέλει την εγκατάλειψη της φθαρμένης εκκλησίας και την επιστροφή στην αρχαία θρησκεία. Ενώ η πρόταση του, για στήριξη του ελληνισμού στις δικές του δυνάμεις, ήταν θεωρητικά ορθή, δεν διέθετε τις κοινωνικές βάσεις για να γίνει πράξη. Οι δεσπότες του Μορέως και οι αυτοκράτορες, στους οποίους υπέβαλε τα σχέδιά του, τον αγνόησαν, ενώ η εγκατάλειψη της ορθοδοξίας τον αποξένωσε από τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού. Έτσι, ο δρόμος των ησυχαστών, της πνευματικής επιβίωσης, απεδείχθη εν τέλει ο προσφορότερος.

Υπάρχει διέξοδος;


Σήμερα, οι αναλογίες είναι οφθαλμοφανείς, μια και πάλι βρισκόμαστε σε μια φάση επανεπιβεβαίωσης του ισλάμ, μετά την πρόκληση της Δύσης εναντίον του, που κρατάει ήδη σχεδόν εκατό χρόνια, όπως είχε συμβεί τότε με τους Σταυροφόρους. Αλλά και οι διαφορές στο εσωτερικό ιδεολογικό τοπίο είναι σημαντικές. Οι οπαδοί της με κάθε τρόπο υποταγής στη Δύση μάς οδήγησανκαι στη χρεοκοπία και ταυτόχρονα στην υποταγή στην Τουρκία. Πρόκειται για το ίδιο «κόμμα» -σε αντίθεση με τον βαθύ διχασμό της βυζαντινής περιόδου- το οποίο, έτσι, απονομιμοποιεί ταυτόχρονα και τις δύο αυτές επιλογές στα μάτια του ελληνικού λαού, που απεχθάνεται εξ ίσου τη Μέρκελ και τον Ερντογάν. Η άκριτη υπαγωγή στη Δύση σήμανε εν τέλει και την υποταγή στην Τουρκία, μια και η Τουρκία ήταν, ή και είναι ακόμα, το αγαπημένο παιδί της Δύσης, όπως ακριβώς συνέβαινε για τα διακόσια χρόνια του «Ανατολικού Ζητήματος».

Είναι χαρακτηριστικό πως όσοι επιθυμούν να επαναλάβουν δήθεν την επιλογή του «ησυχασμού», μέσα από τη διαστροφή της νεο-ορθοδοξίας και μέσα από μια δήθεν ορθόδοξη οικουμενικότητα, δεν προτείνουν τίποτε περισσότερο από την επιλογή της υποταγής μας στον νεο-οθωμανισμό, με τοέωλο, σήμερα, επιχείρημα πως, μια και χάνουμε τον ελληνισμό, ας επιβιώσει η ορθοδοξία ξεχνούν, όμως, πως, σε μια εποχή εκκοσμίκευσης και παγκοσμιοποίησης, η ορθοδοξία, χωρίς στήριγμα σε κάποια κρατική υπόσταση, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πολιτική ανεξαρτησία, όπως έκανε μετά το 1453. Γι' αυτό, αναπόφευκτα, μια νεο-ορθοδοξία που μισεί το ελληνικό κράτος όχι μόνο θα καταλήξει υποχρεωτικά στην αγκαλιά του νεο-οθωμανισμού αλλά και θα συμβάλει στην υποχώρηση και της ορθόδοξης ταυτότητας. Η ορθοδοξία, ως πνευματικότητα και παράδοση, μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει, στον τόπο μας, μόνο συνδεδεμένη σφικτά με τα απειλούμενα ελληνικά κράτη, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Κατά συνέπεια, δεν μας μένει παρά η επιλογή του Πλήθωνα, η οποία δεν είναι τόσο ανέφικτη και εξωπραγματική όπως στο δύον Βυζάντιο. Έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να αποπειραθούμε μια καθολική μεταρρύθμιση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής μας ζωής. Ίσως όχι για πολύ ακόμα, πάντως αξίζει να προσπαθήσουμε. Και η ιδεολογική μας αναφορά δεν χρειάζεται να ταξιδέψει σε ανέφικτες κατευθύνσεις, όπως είχε κάνει ο Πλήθωνας. Όπως λέει και ο ποιητής, στο πνευματικό μας οπλοστάσιο, διαθέτουμε και τις αρχαιότητες και την ορθοδοξία και τις κοινότητες των Ελλήνων. Αρκεί να καταπολεμήσουμε τον κυρίαρχο εθνομηδενισμό.

Βεβαίως, μπορούμε και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις διεθνείς αντιθέσεις και συγκυρίες, δηλαδή τη διάρρηξη της συμμαχίας Ισραήλ-Τουρκίας, ή την ανάδειξη του κουρδικού ως του μεγάλου εσωτερικού ζητήματος της Τουρκίας, ή, τέλος, την αρχόμενη μετατόπιση της Τουρκίας στον άξονα του ισλάμ, που δημιουργεί περιπλοκές στη σχέση της με τη Δύση. Όμως όλα αυτά δεν πρόκειται να μας σώσουν, ούτε είναι σωστό μια χώρα των συνόρων να ταχθεί αυτοκτονικά με το ένα από τα δύο στρατόπεδα, όσο δεν απειλούνται τα ζωτικά της συμφέροντα. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί μια γέφυρα πολιτισμών, και να επιχειρεί μία ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης Δύσης-Ισλάμ, με μία προϋπόθεση όμως, ότι το ισλάμ δεν θα ενισχύεται στο ίδιο το εσωτερικό μας. Μόνο έτσι θα μπορούμε να παίζουμε έναν ρόλο γέφυρας, διαφορετικά μεταβαλλόμαστε σε μέρος του παιγνιδιού. Μια επίλυση αυτής της σύγκρουσης και, επομένως, η υποχρέωση του Ισραήλ σε μια συνδιαλλαγή με τους Παλαιστινίους και τους Άραβες, είναι προς το συμφέρον μας διότι παύει να τροφοδοτεί τον πόλεμο των πολιτισμών και δεν επιτρέπει στην Τουρκία, που υπήρξε ο ολετήρας των Αράβων, να εμφανίζεται ως ο προστάτης τους και, επομένως, θα οδηγήσει και σε αποτυχία την προσπάθειά της να εμφανιστεί ως το «ξίφος του Ισλάμ».

Όλα αυτά όμως έχουν μία προϋπόθεση, ότι ενισχύεται το εσωτερικό μέτωπο, ότι, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, κοιτάζουμε μέσα στη χώρα μας και μέσα μας -στην ιστορία μας και την πνευματική μας παράδοση- για λύσεις. Όλα αυτά έχουν ως προϋπόθεση μιαν αυτόκεντρη πορεία, ότι η Ελλάδακαι η Κύπρος μεταβάλλονται σε ακρόπολη του ελληνισμού, ότι παύουμε πλέον να αρδεύουμε ξένους τόπους, ξένες ιδέες, ξένες βιομηχανίες, ξένες ιδεολογίες. Ενσωματώνουμε δημιουργικά το ξένο και το κάνουμε δικό μας.

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΛΑΚΗΣ ΣΑΝΤΑΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης, γεννημένος το 1922, ο άνθρωπος που το 1941 θα κατεβάσει μαζί με τον Μανόλη Γλέζο τη χιτλερική σημαία από την Ακρόπολη, το 1943 θα βγει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ, κι έπειτα θα γνωρίσει ως εξόριστος την Ικαρία και τη Μακρόνησο. Θα διαφύγει στην Ιταλία και θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Καναδά, όπου θα μείνει έως το 1962. Το 1963 θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Από σήμερα, δεν είναι πια εδώ.

‎''Με λύσσα την κόψαμε απ' το συρματόσχοινο και την μαζέψαμε. Σχίσαμε από ένα κομμάτι απ' τον αγκυλωτό σταυρό. Την υπόλοιπη την κάναμε ρολό και την πήραμε. Είχαν περάσει τρεις ώρες περίπου απ' την ώρα που είχαμε ξεκινήσει.

Το φεγγάρι είχε χαθεί και μαζί μ' αυτό και οι οπτασίες των προγόνων μας ευχαριστημένες. Ο αέρας μας δρόσιζε τα φλογισμένα πρόσωπά μας και μας έφερνε από μακριά τα χάχανα των Γερμαναράδων.

"Α! τώρα γελάστε και τραγουδείστε όσο θέλετε, αύριο το πρωί θα τα πούμε", σκέφτηκα.''

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Αναστάσιμες κοινότητες
Συγγραφέας: π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος

Από την κοινωνία των εορτών, στην κοινωνία της καθημερινής δουλείας
Όταν ήμουν μικρό παιδί, συνηθίζαμε τις γιορτές να πηγαίνουμε στο χωριό της μητέρας μου, για να εορτάσουμε με τον παππού και την γιαγιά το Πάσχα. Ο παππούς, όλο καμάρι με έπαιρνε από το χέρι και με πήγαινε πάνω κάτω στην αγορά του χωριού. Στα καλντερίμια και στις γειτονιές που μύριζαν γιασεμί και βασιλικό, ανθρώπινες μουρμούρες και συντροφιά, πολλές μα πάρα πολλές μυρουδιές από τις κουζίνες των νοικοκυράδων, που περνούσε από την κουζίνα τους όλη η φιλοσοφία της Ρωμιοσύνης. Όμορφα χρόνια. Γεμάτα θαλπωρή για τυραννισμένες ψυχές όπως και τη δική μου.
Ο παππούς έκανε όλα αυτά τα δρομολόγια για δυο λόγους. Ο ένας γιατί χαιρόταν τη βόλτα με τον εγγονό του. Και ο άλλος για να με παρουσιάσει στους συγχωριανούς, να δείξει τις σελίδες της προσωπικής του «αθανασίας» μέσα στον χώρο και τον χρόνο.
-«Χριστός Ανέστη, Μιχάλη».
-«Αληθώς Ανέστη ο Κύριος…. Μανώλη... Ίντα κάνεις, ίντα γίνεται;»
-«Δόξα τω Θεώ, όλα καλά, εσείς; Μα ετούτονα το κοπέλι που βαστά από την χέρα ποιανού είναι;
-«Της θυγατέρας μου είναι, από τη χώρα», έλεγε ο παππούς και φούσκωνε η ψυχή του ικανοποίηση. Το έβλεπα στα μάτια του, το ένιωθα στα χέρια του που με κρατούσαν με περίσσια στοργή.
Εκείνο όμως που μου έκανε εντύπωση, πέρα από την χαρά του παππού σε εκείνες τις βόλτες στην αγορά και στα στενοσόκακα του χωριού, ήταν η δυναμική, χαρούμενη ιαχή από τα χείλη των ανθρώπων και την καρδιά αρκετών.
«Χριστός Ανέστη!!! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!!!»
Σαν παιδί της πόλης μου φαινόταν πολύ παράξενο, αλλά μου άρεσε. Μου έδινε την αίσθηση μιας διάχυτης χαράς. Ενός πανηγυριού που δεν έλεγε να σταματήσει. Που δεν το χόρταινε η ανθρώπινη λαλιά, τα νοήματα και τα ρήματα, μα κυρίως η καρδιά. Η εσώτερη πληροφορία. Λαχτάρα και πεθυμιά φανέρωνε στα πρόσωπα εκείνων που δεν υπάρχουν πια. Ένας πολιτισμός και ένα πολιτιστικό βίωμα που σιγά σιγά αργοπεθαίνει, χάνεται μαζί με όλη την ομορφιά και τον υπαρξιακό πλούτο του.
Ο παππούς μου με συμβούλευε ζηλωτικά, σαν μ’ έστελνε να πάρω πράμα ψιλικά από την αγορά:
- Γιάε, όποιον και να συναντήσεις στον δρόμο, δεν θα του λες καλημέρα και καλησπέρα σας, ούτε γεια σας και χρόνια πολλά. Μονάχα Χριστός Ανέστη θα λες!!!!!! Και άμα προλάβει και σ’ το πει πιο μπροστά ο άλλος, θα απαντάς, Αληθώς Ανέστη!!!! Πρόσεχε γιατί επαέ τα παρατηρούνε!!!!!! Ε, και πόσο καιρό θα κρατήσει αυτό; ρώταγα. Για 40 μέρες. Αααα, μάλιστα. Εντάξει… έλεγα και έφευγα βολίδα για την αγορά με τα πολλά καφενεία και τα πολύχρωμα μαγαζάκια. Τους παράξενους αλλά συμπαθητικούς εμπόρους τους.
Έτσι και έκανα μαζί με τα σάλτα και τις άλλες κουζουλάδες που κάνει κάθε μικρό κοπέλι στους δρόμους, σαν το στείλουν για δουλειές οι πιο μεγάλοι.
Σήμερα, μετά σχεδόν από 24 χρόνια, όλα είναι τελείως διαφορετικά!!!!!
Καταρχήν δεν είμαι πια κοπέλι, τουλάχιστον στην ηλικία. Δεν μένω πλέον στην πόλη, αλλά στο χωριό του παππού. Είμαι παπάς σε αυτό το χωριό που έκανα τις διακοπές μου και έπαιζα στα σοκάκια του. Βλέπω και μιλάω με ανθρώπους στα καλντερίμια και τα ποταμάκια που μπάζωσαν οι εκσυγχρονιστάδες πολιτικοί των Αθηνών. Και το πιο πένθιμο υπαρξιακά, ελάχιστοι έως κανείς δεν λέει πλέον το Χριστός Ανέστη!!!! Όλοι λένε Χρόνια Πολλά!!! Και το πανηγύρι τελειώνει με το πρώτο φιλί το βράδυ της Ανάστασης στην αυλή της εκκλησίας. Όχι ως βίωμα, αλλά ως συνήθεια και κοινωνική σύμβαση.
Η ευρωλαγνεία και η δημιουργία αίσθησης φτωχού συγγενή, που επί χρόνια καλλιεργήθηκε και με ανορθόδοξο τρόπο προωθήθηκε, διαμέλισε τον κοινωνικό και πολιτισμικό ιστό της ελληνικής κοινωνίας. Έφερε τέτοιο βαθμό αλλοτρίωσης και αποξένωσης από τη φύση και την εμπειρία της ιδιοπροσωπίας μας, ώστε σήμερα να διερωτάσαι εάν το Πάσχα που γιορτάσαμε στα χωριά μας είναι το Πάσχα των Ελλήνων (όχι φυλετικά, αλλά πολιτισμικά) ή μια κακέκτυπη γελοιογραφία μιας ευρωπαϊκής ξενέρωτης γιορτούλας, δίχως εκκλησιολογικά, κοινοτικά, ρωμαίικα υπαρξιακά στοιχεία που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε το «Χριστός Ανέστη» να είναι μια πρόταση ζωής με πληρότητα νοήματος και συγχρόνως μια εναλλακτική κατάφαση απέναντι στο αδιέξοδο του δυτικού, φιλελεύθερου τεχνοκρατικού «εκσυγχρονισμού» που παράγει μηδενισμό, ατομικότητα, κοινωνική και οικολογική βία.
Τελείως εμπειρικά μιλώντας, ούτε καν θεολογικά, μια και η θεολογική ανάλυση και μεθοδολογία και επιστημολογία με κουράζει, εκείνο που μπορώ να καταθέσω χωρίς να διεκδικώ την αντικειμενικότητα της αλήθειας ή την απολυτότητα της ερμηνείας επάνω στην εμπειρία, είναι ότι προτιμώ έναν κόσμο, μια κοινωνία που επί 40 μέρες χαίρεται, πανηγυρίζει, γιορτάζει και χρησιμοποιεί μια βαθύτατη υπαρξιακή ομολογία και αναζήτηση ως χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη» από την κοινωνία του αστικοποιημένου χριστιανισμού, του ευρωπαϊκού και ξενόφερτου ραγιαδισμού, του φτωχού συγγενή και της χαμένης ιδιοπροσωπίας, μοναδικότητας και ετερότητας των λαών.
Προτιμώ μια κοινωνία που στον χαιρετισμό της κρύβει ελπίδα, αισιοδοξία, προσδοκία, αναμονή και προοπτική, από τον σημερινό μηδενισμό της ολικής κατάρρευσης. Έναν χαιρετισμό που ακροβατεί υπαρξιακά μεταξύ ζωής και θανάτου. Που μιλάει τη γλώσσα του Αλλιώς, του Επέκεινα.
Δεν αναζητώ μια εορταστική ευγένεια. Έναν κοινωνικό καθωσπρεπισμό δίχως υπαρξιακό προσδιορισμό, αλλά μονάχα ευγένεια και κοινωνικό ψέμα.
Αναπολώ την κοινωνία των εορτών, του πανηγυριού, από εκείνη της καθημερινής δουλειάς-δουλείας, στον χρόνο, το χρήμα, στα αφεντικά του καπιταλιστικού εκσυγχρονισμού και «ανάπτυξης». Που καθημερινά κλέβουν αργίες και εορτές από την ανθρώπινη ζωή και βίο, για να δώσουν «ανάπτυξη» και τεχνοκρατική δομή στην κοινωνία της χρηστικότητας και της ανθρώπινης κυριαρχίας επί των πραγμάτων, της κτίσης και της φύσης. Ένα σύστημα που δομήθηκε και συνεχίζει να επιζεί βασισμένο στην αιμοβόρα απορρόφηση των προσώπων, των πολιτισμών, της ιστορίας και γενικά της ανθρώπινης ψυχής και ζωής.
Η αναζήτηση της «ουτοπίας», της εναλλακτικής κοινωνικής δομής, είναι δικαίωμα κάθε ελεύθερου ανθρώπου που έχει αποτινάξει δεσμά και συρματοπλέγματα από τον νου και τη σκέψη του. Ακόμη και εκείνα –τα χειρότερα– της «αντικειμενικότητας», της «προόδου» και του «εκσυγχρονισμού».

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ IMAGINE-ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Η υποταγή της ελληνικής στην τούρκικη ιστοριογραφία
Συγγραφέας: Χρήστος Κoρκόβελος
Άρδην τ. 66
«Η νέα αυτή τάση σημαίνει αναθεώρηση της βασικής, κοινής στα βαλκανικά εθνικά κράτη (πλην του τουρκικού, βεβαίως), ερμηνείας της οθωμανικής κληρονομιάς: Ότι η οθωμανική περίοδος της ιστορίας τους υπήρξε μια “αλλότρια” επιβολή στις αυτόχθονες χριστιανικές κοινωνίες που είχε τη μορφή “ζυγού”»
Χριστίνα Κουλούρη, Πειραιάς 2007

Εθελοδουλία και αντίσταση στα χρόνια της σκλαβιάς


Το έτος 1798, ο κορυφαίος των Ελλήνων διαφωτιστών, Αδαμάντιος Κοραής εξέδωσε το περίφημο κείμενό του Αδελφική Διδασκαλία, προκιμένου να αντικρούσει τις απόψεις που κυκλοφόρησαν με την υπογραφή του πατριάρχη Ιεροσολύμων Άνθιμου και τίτλο Διδασκαλία Πατρική1, το κείμενο που κήρυττε την εθελοδουλία στους Τούρκους και αντιστρατευόταν τις φιλελεύθερες ιδέες.


Ο Κοραής ανασκεύαζε τα επιχειρήματα της Δ. Π. και στηλίτευε τον συγγραφέα της, διότι «υπερασπίζει και δικαιολογεί την τυραννίαν των Τούρκων, (των οποίων) ανερυθριάστως σπουδάζει να συγκαλύψει την ασχημοσύνην, μήτε εντρέπεται να μας διδάσκη την εις αυτούς υποταγήν, ήγουν να υποφέρωμεν τας αδικίας, τας αρπαγάς, τας ασελγείας, τέλος και να τουρκίσωμεν προτιμότερον, παρά να φύγωμεν την τυραννίαν αυτών».


Ο Κοραής αντέκρουε τη Δ. Π. ως ψευδεπίγραφη, μωρά και αντίθεον, και επέκρινε τον συντάκτη της, διότι «πιστώνει φρονήματα ενάντια εις την διδασκαλίαν του Χριστού και των Αποστόλων2».
Στην Αδελφική Διδασκαλία του, ο Κοραής προέβαινε σε μια γλαφυρή σκιαγράφηση της κατάστασης των Ελλήνων επί τουρκοκρατίας:


«Είναι εις όλους γνωστόν εις πόσην ακμήν έφθασε την σήμερον των Τούρκων η τυραννία. Οι ταλαίπωροι Γραικοί δεν είναι πλέον κύριοι μήτε κτημάτων, μήτε τέκνων, μήτε των ιδίων αυτών γυναικών. Η τιμή και η ζωή των κρέμαται από την θέλησιν όχι μόνον αυτού του πρωτοτυράννου, αλλά και εκάστου από τους ελαχίστους αυτού δούλους. Τις δεν ηξεύρει το πλήθος των Γραικών της Κρήτης, όσοι δια να φύγωσι τα τοιαύτα δεινά, ηναγκάσθησαν να αρνηθώσι την πατρικήν αυτών θρησκείαν.


Τις αγνοεί τας βίας και τας αρπαγάς των παρθένων, των παίδων, όσαι καθ’ ημέραν συμβαίνουσιν εις την Θεσσαλονίκην, ώστε να αναγκάζονται οι άθλιοι γονείς να μακρύνωσιν από την ασέλγειαν των βδελυρών Γιανιτσάρων. Τις δεν έφριξεν ακούων την καταδυναστείαν και τους αφορήτους φόρους (…)
Τις δεν εθρήνησε τους εκτοπισμούς και τας μετοικεσίας τοσούτων Γραικών, όσοι μην υποφέροντες πλέον τον οθωμανικόν ζυγόν, εσκορπίσθησαν, εις διαφόρους τόπους της Ευρώπης»3.


Ο συντάκτης της Διδασκαλίας Πατρικής μετέρχονταν διάφορα επιχειρήματα για να αποδείξει ότι «η μοναρχία και αν ήθελεν είναι τυραννική, είναι όμως αιρετωτέρα παρά την δημοκρατίαν», ενώ δεν δίσταζε να προβεί και εις την «φρικτήν βλασφημίαν ονομάζων τον σουλτάνον “πρύτανιν των αγαθών”»4.


Ο Κοραής στην απάντησή του τόνιζε:


«Ας μας ειπή ο φιλόσοφος αυτός αν ευρίσκεται ή ευρέθη που ποτέ καμμία δημοκρατία, αριστοκρατία, βασιλεία ή και τυραννία οποιαδήποτε άλλη, όπου εχύθη τοσούτον αθώον αίμα, όσον έχυσαν μέχρι του νυν οι Τούρκοι. όπου επράχθησαν τοσαύται αρπαγαί, ληστείαι, καταδυναστείαι γυναικών, παρθένων και παίδων βίαι, όσαι πράττονται κατά πάσαν ώραν εις την οθωμανικήν επικράτειαν.(…) Όσα κακά συκοφαντών αναιδώς προσάπτει εις τα νεωστί ελευθερωθέντα της Ευρώπης έθνη, ευρίσκονται πραγματικώς όλα εις την τουρκικήν επικράτειαν»5.


Η Διδασκαλία Πατρική _την οποία ο ιστορικός Απ. Βακαλόπουλος αποκαλεί «αποκορύφωμα του συντηρητισμού και της εθελοδουλίας»_ αποτέλεσε, στο διάβα της ελληνικής ιστορίας, μνημείο ραγιαδισμού. Για τη διάδοση τέτοιου είδους απόψεων, που αντιμάχονταν τις φιλελεύθερες ιδέες του Διαφωτισμού και υποδείκνυαν ανοιχτά τη δουλοφροσύνη ως ενδεδειγμένη στάση ζωής, οι δημοκρατικοί πολίτες και ιδίως η Αριστερά επικρίνουν μερίδα της Εκκλησίας, των Φαναριωτών και καθέναν που επέδειξε στάση υποτέλειας στην τουρκική τυραννία.

Η αναθεώρηση της ιστορίας


Πέρασαν από τότε 200 περίπου χρόνια. Άλλαξαν οι εποχές, τα ήθη. Στις μέρες μας, η νεοελληνική ιστορία, εκτός από το επιστημονικό και εκπαιδευτικό της ενδιαφέρον, έχει αποκτήσει και μια κρίσιμη πολιτική διάσταση. Ο λόγος είναι ότι χρησιμοποιείται ως μοχλός της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούν στην περιοχή μας οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.


Απτή απόδειξη τούτου αποτελούν κατ’ αρχήν οι ανοιχτές παρεμβάσεις των πρεσβευτών των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Κύπρο προς τους υπουργούς Παιδείας των δύο κρατών, με την απαίτηση να αλλάξουν αμέσως τα βιβλία ιστορίας τους, ώστε να μην ενοχλούνται οι Τούρκοι6.


Οι ιθύνοντες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν κρύβουν ότι, μέσω των πρεσβειών τους στην Αθήνα, την Άγκυρα και τη Λευκωσία, προωθούν στην περιοχή μας διπλωματικές προσπάθειες και δραστηριότητες με την κωδική ονομασία Track Two, που αποσκοπούν στην αναθεώρηση της ιστορίας μας προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.


Όπως μαθαίνουμε από το περιοδικό State7 _επίσημο όργανο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ_ τέτοιες Track Two προσπάθειες συνάπτονται με δραστηριότητες, τις οποίες αναλαμβάνουν στην περιοχή μας μη κυβερνητικά όργανα, υπέρ της εξομάλυνσης σχέσεων, με στόχο την προαγωγή των συμφερόντων των ΗΠΑ. Ενδεικτικά αναφέρω πως, στα πλαίσια αυτών των δραστηριοτήτων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δαπάνησε ποσό 100.000$ για την εφαρμογή προγράμματος επανεξέτασης της καταστροφής της Σμύρνης από τριμελή επιτροπή8. Το περιοδικό State είχε προαναγγείλει ότι, επί του θέματος αυτού, «ακαδημαϊκοί ετοιμάζουν παράλληλες και κοινές δημοσιεύσεις, σαν μια αρχή για εθνικό διάλογο πάνω στα ιστορικά γεγονότα». Εξήγγειλε, επίσης, ότι σειρά έχει, στη συνέχεια, η επανεξέταση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.


Αποτελεί άραγε σύμπτωση ή ενέργεια ενταγμένη στις Track Two δραστηριότητες, πως την 1/9/2002, η εφημερίδα Το Βήμα είχε αφιέρωμα στην Καταστροφή της Σμύρνης, με κείμενα Ελλήνων και Τούρκων πανεπιστημιακών; Είναι σύμπτωση πως, στην εισαγωγή του, προβαλλόταν ο ισχυρισμός ότι ως τώρα η νηφάλια αποτίμηση της Μικρασιατικής Καταστροφής αποδείχθηκε πολύ δύσκολη, καθώς οι περισσότεροι αναλώθηκαν στην ενοχοποίηση μιας πολιτικής παράταξης ή γενικά των «ξένων» (π.χ. των Τούρκων, σ.σ.), και ότι τα περισσότερα ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί, ενώ ακόμη περισσότερα ερωτήματα δεν έχουν καν τεθεί; Είναι σύμπτωση πως, μεταξύ των συγγραφέων, συγκαταλέγονταν – ποιος άλλος; - η Χριστίνα Κουλούρη, η Λίνα Λούβη (συγκρατήστε το όνομα, παρακαλώ) καθώς και Τούρκοι συνεργάτες του CDRSEE (περί αυτού βλ. παρακάτω);


Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, μια πλειάδα πανεπιστημιακών καθηγητών ιστορίας στη χώρα μας (και όχι μόνον), επιδίδονται με εντυπωσιακή εμμονή και ζήλο στην εκ βάθρων αναθεώρηση του λεγόμενου «οθωμανικού μας παρελθόντος». Διατείνονται πως η αναθεώρηση αυτή είναι απότοκος επιστημονικής επανεξέτασης του παρελθόντος μέσα από μια σύγχρονη οπτική, που υπερβαίνει τα στερεότυπα που παράγει ο εθνοκεντρισμός και ενσωματώνει νέους στόχους και παιδαγωγικές μεθόδους που προάγουν την κριτική σκέψη των μαθητών.


Στην παρούσα μελέτη, θα εξετάσουμε βασικές πτυχές αυτής της νέας προσέγγισης στο «οθωμανικό μας παρελθόν», θα αξιολογήσουμε το ποιόν της και θα επισημάνουμε ορισμένες συνεπαγωγές της. Αντικείμενο της έρευνάς μας αποτελούν οι προσεγγίσεις της Χριστίνας Κουλούρη και της Μαρίας Ρεπούση, που αφορούν άμεσα ή έμμεσα την ιστορική παιδεία που παρέχουν τα σχολεία της χώρας μας.

Η κ. Κουλούρη είναι καθηγήτρια της νεότερης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, και έχει την τιμή (!) να είναι γενική συντονίστρια και διευθύντρια εκδόσεων του ξενοκίνητου παρακρατικού Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, του γνωστού CDRSEE9.


Το Κέντρο αυτό εγκαινίασε, το 1999, το Κοινό Πρόγραμμα Ιστορίας10 με σκοπό τη συγκρότηση και συντήρηση ενός διαβαλκανικού δικτύου διανοουμένων, για την καταπολέμηση της εθνικιστικής ιδεολογίας και την ανατροπή της εθνοκεντρικής διδασκαλίας της ιστορίας στα σχολεία των βαλκανικών κρατών.


Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, το CDRSEE έχει εκδώσει τέσσερα Βιβλία Εργασίας για τη διδασκαλία της νεότερης ιστορίας της νοτιοανατολικής (ΝΑ) Ευρώπης. Το εκπαιδευτικό υλικό σχεδιάστηκε κυρίως για τους μαθητές λυκείου των βαλκανικών χωρών, ηλικίας 15-18 ετών, μα, όπως γράφει η κ. Κουλούρη, κρίνεται κατάλληλο και για τους φοιτητές της ΝΑ και της Δ. Ευρώπης, και ευρύτερα για το ακαδημαϊκό κοινό της Δύσης11.


Στη συνέχεια θα κάνουμε ορισμένες πρώτες επισημάνσεις για τον τρόπο που προσεγγίζεται η Οθωμανική Αυτοκρατορία στα εγχειρίδια του CDRSEE.


Το πρώτο από τα 4 Βιβλία Εργασίας του CDRSEE φέρει τον τίτλο «Η Οθωμανική Αυτοκρατορία12» και παρακολουθεί την οθωμανική επέκταση από το 1300 μ.Χ. και μετά. Είναι αξιοσημείωτο πως, στις σελίδες του, παραβλέπεται και υποσκελίζεται πλήρως η πολιτική και πολιτιστική παρουσία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.


Αποκαλυπτικό της προσέγγισης που υιοθετεί το εν λόγω βιβλίο είναι ότι, το 1ο από τα ιστορικά τεκμήρια, που παρατίθενται στις σελίδες του, προβάλλει την άποψη ότι ο Τούρκος κατακτητής, ιδρυτής του οθωμανικού κράτους Οσμάν και ο γιος του Ορχάν «έφεραν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στην περιοχή. Και όλοι [οι κάτοικοι των χωριών] επέστρεψαν και εγκαταστάθηκαν, όπου ανήκαν. Άρχισαν να περνούν καλύτερα από ό,τι περνούσαν με τους απίστους»13.


Σε άλλη παρατιθέμενη μαρτυρία προβάλλεται η άποψη πως οι Οθωμανοί κατέκτησαν τα χριστιανικά εδάφη «εξαιτίας της αμαρτίας, της ακολασίας και της αλαζονείας που επικρατούσαν στους χριστιανούς»14.


Η κ. Κουλούρη, με την ιδιότητα της διευθύντριας εκδόσεων του CDRSEE, στη Γενική Εισαγωγή της, διατείνεται πως το βιβλίο αυτό προσφέρει μια βαθύτερη γνώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που «μας επιτρέπει να ανατρέψουμε ένα στερεότυπο εξαιρετικά διαδομένο τόσο στη Δυτική όσο και στη ΝΑ χριστιανική Ευρώπη: αυτό που αφορά την πολιτιστική της “καθυστέρηση”»15.


Προς εμπέδωση αυτής της προσέγγισης, στο Ε΄ κεφάλαιο, το οποίο πραγματεύεται τα στοιχεία της κρίσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι συγγραφείς του πασχίζουν να ανασκευάσουν την καθιερωμένη και ευρέως παραδεκτή άποψη πως ο 17ος και 18ος αιώνας ήταν γι’ αυτήν περίοδος παρακμής, και να προβάλουν τον ισχυρισμό πως, αντιθέτως, «ήταν περίοδος πολύπλοκου εκσυγχρονισμού και, από πολλές απόψεις, μια περίοδος ανάπτυξης»16.


Ένα από τα πλέον κορυφαία, όμως, τολμήματα της κ. Κουλούρη, που αποτελεί πραγματική ύβριν κατά της ελληνικής ιστορίας, περιλαμβάνεται σε δημοσιευμένο άρθρο της στο ΒΗΜΑ, στις 6 Φεβρουαρίου 2002, με τίτλο «Οι “σκοτεινοί αιώνες” του οθωμανικού παρελθόντος μας». Εκεί, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει τα εξής:


«Το επιστημονικό ενδιαφέρον υπαγορεύεται, όπως είναι γνωστό, από τη σύγχρονη συγκυρία και τα ερωτήματα που θέτει το παρόν. Οι πολιτικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας στα Βαλκάνια, και η αναθεώρηση του παρελθόντος που συνεπάγονται οδήγησαν τις βαλκανικές ιστοριογραφίες σε μια αναζήτηση του “κοινού” παρελθόντος, των κοινών ιστορικών εμπειριών της βυζαντινής και της οθωμανικής αυτοκρατορίας και της “κληρονομιάς” τους στη θρησκευτική, πολιτισμική και θεσμική σφαίρα. Η νέα αυτή τάση σημαίνει αναθεώρηση της βασικής, κοινής στα βαλκανικά εθνικά κράτη (πλην του τουρκικού, βεβαίως) ερμηνείας της οθωμανικής κληρονομιάς: ότι η οθωμανική περίοδος της ιστορίας τους υπήρξε μια “αλλότρια” επιβολή στις αυτόχθονες χριστιανικές κοινωνίες που είχε τη μορφή “ζυγού”»17.


Επίσης, σε συνέντευξη που έδωσε στον Παρατηρητή, υποστήριζε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η απομάκρυνση από την πολιτική και στρατιωτική ιστορία σε όφελος της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας στοχεύει στη διδασκαλία ιστορικών εμπειριών που είναι πιο οικείες και ενδιαφέρουσες για τα παιδιά και στην υποβάθμιση της πολεμικής σύγκρουσης ως στοιχείου του ιστορικού γίγνεσθαι – ιδιαίτερα στις σχέσεις με τους γείτονες»18.


Η κ. Κουλούρη, στη Γενική Εισαγωγή των εκδόσεων του CDRSEE, σημειώνει ότι ο πόλεμος πρέπει να διδάσκεται «χωρίς να υμνείται και χωρίς κουραστικές λεπτομέρειες, αριθμούς και ημερομηνίες»19. Καμιά διάκριση δεν γίνεται σε κατακτητικούς πολέμους και απελευθερωτικούς, σε επιθετικούς και αμυντικούς. Εξομοίωση ανιστόρητη και απαράδεκτη _ιδίως για έναν ιστορικό–, που ενέχει σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις.


Δεν θα ασχολούμασταν ίσως τόσο επισταμένως με την κ. Κουλούρη, αν το CDRSEE με το Κοινό Πρόγραμμά του Ιστορίας δεν αποσκοπούσε ρητά στο να διαμορφώσει την ιστορική παιδεία που παρέχεται στη μέση εκπαίδευση της χώρας μας, και αν το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο δεν είχε εισηγηθεί _και μάλιστα ομόφωνα_ την εισαγωγή της τετράτομης έκδοσής του σ’ αυτήν, ως βοήθημα του καθηγητή!20

Η κ. Ρεπούση είναι επικεφαλής της ομάδας που συνέγραψε το διαβόητο βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού, πρώην καθηγήτρια γαλλικών και νυν επίκουρη καθηγήτρια ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Σε άρθρο της στην Αυγή, με τίτλο “Σκέψεις για τα νέα εγχειρίδια ιστορίας. Η αναγκαιότητα της αλλαγής των εγχειριδίων ιστορίας”, η κ. Ρεπούση μας εξηγεί τι νέο κομίζει το καινούργιο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού. Σταχυολογούμε από εκεί τα ακόλουθα:


«Στο εγχειρίδιο αυτό προσπαθήσαμε να αποφύγουμε μια σειρά από στερεότυπα που μέχρι σήμερα αποτελούν τη δομή της διδασκόμενης ιστορίας. Για να μην τα απαριθμήσω, εθνοκεντρικό, γεγονοτολογικό, ηρωικό…να πω ότι γίνεται προσπάθεια να φύγουμε από αυτά τα στερεότυπα (…) Γενικά επιλέγεται η στροφή από τις ηρωικές προσωπικότητες στην ανωνυμία, από τα γεγονότα και δη τα ηρωικά στην κοινωνία, στον πολιτισμό (…) Τα δύσκολα υπάρχουν, δεν αποσιωπούνται. Στην Επανάσταση του 1821, στο Κυπριακό, στον Εμφύλιο Πόλεμο… Δεν τους λέμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Δεν μας ενδιαφέρει αυτή η ιστορική δικανική»21.


Αναλυτική κριτική στο βιβλίο της έχουμε κάνει αλλού22. Εδώ θα αρκεστούμε σε μια συνοπτική έκθεση των βασικότερων γνωρισμάτων του βιβλίου, που βρίσκονται έξω από το πεδίο των κατ’ επίφασιν διορθώσεών του, που, άλλωστε, επιβλήθηκαν έξωθεν στη συγγραφέα23.


Τα χειροπιαστά και εμπειρικώς αποδείξιμα γνωρίσματα του βιβλίου της ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού είναι τα ακόλουθα:


• Περιορίζει τις αναφορές του βιβλίου στην τουρκική κυριαρχία. Κατά πρώτον περιορίζει κατά 50%, όλως αναίτια, την παράθεση πηγών (δηλ. τη μαθητεία στην ιστορία) σ’ εκείνες τις ενότητες του βιβλίου που πραγματεύονται: α) την περίοδο της τουρκοκρατίας και β) την Επανάσταση του 1821 (βλ. σελ. 15-66). Επιπλέον, στο καθ’ ύλην αρμόδιο κεφάλαιο, “Η κυριαρχία στον ελληνικό χώρο: Λατίνοι και Οθωμανοί”, από τις 20 σειρές του κειμένου, αφιερώνονται μόνο 3 σειρές στην τουρκοκρατία, ενώ στη λατινοκρατία αφιερώνονται οι 17 σειρές. Τα εκεί παρατιθέμενα τεκμήρια και πηγές αναφέρονται αποκλειστικά στη λατινοκρατία24. Δηλαδή, η ιστορία της ξένης κυριαρχίας στην Ελλάδα υφίσταται κατάφορη παραμόρφωση.


• Εξαλείφει τον ανελεύθερο και καταπιεστικό χαρακτήρα του οθωμανικού δεσποτισμού εξοβελίζοντας παντελώς από το βιβλίο τις έννοιες _σκλαβιά, καταπίεση, ταπεινώσεις_ παρότι το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΑΠΣ) θέτει ως ρητό στόχο την εκμάθηση και κατανόησή τους από τους μαθητές . Παράλληλα, διαστρέφει ριζικά τις έννοιες ραγιάς, παιδομάζωμα, αλύτρωτος, εθνική ολοκλήρωση. Πράξη κραυγαλέου εξωραϊσμού της τουρκοκρατίας αποτελεί η παράθεση μαρτυρίας πως, στους κόλπους της, επικρατούσε, δήθεν, θαυμαστή τάξη (σελ. 19). Παράλληλα, αποκρύπτεται επισταμένως κάθε είδους τεκμήριο και μαρτυρία που αποδείχνει και κάνει απτό τον δεσποτικό, τυραννικό χαρακτήρα της.


• Ελαχιστοποιεί πέραν του μέτρου τις αναφορές στα πολεμικά συμβάντα και τους πρωτεργάτες της Επανάστασης του 1821, καταστρατηγώντας και εδώ το ΑΠΣ25. Η πράξη αυτή αποκτά όλη τη σημασία της σε συνάρτηση και συνάφεια με το ακόλουθο γεγονός:


• Απογυμνώνει από ιδανικά και αξίες την Επανάσταση του 1821, αποσιωπώντας κάθε αναφορά στα αίτια και τους σκοπούς της. Αποκρύπτει ότι επρόκειτο για αγώνα κατά της τυραννίας, για αγώνα ελευθερίας, εθνικής αποκατάστασης και ευνομίας, για αγώνα υπέρ πίστεως και πατρίδος. Η κ. Ρεπούση καμουφλάρει την απογύμνωση και απαξίωση της Επανάστασης του 1821 με το επιστημονικοφανές πρόσχημα της ιστοριογραφικής ουδετερότητας, μιας ουδετερότητας που, όλως τυχαία, έχει ως αποτέλεσμα την καθόλου ουδέτερη συγκάλυψη του εκμεταλλευτικού, καταπιεστικού χαρακτήρα της οθωμανικής κυριαρχίας26.


• Εξοβελίζει από τη διδακτέα ύλη του βιβλίου τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Θράκης - παρά τη ρητή πρόβλεψη του ΑΠΣ - και αποκρύπτει την εγκληματική πολιτική εθνοκάθαρσης των Τούρκων εθνικιστών κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Τουρκίας. Μέρος αυτής της απόκρυψης είναι και η αποσιώπηση της καταστροφής της Σμύρνης.


• Αμαυρώνει την ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος όσων περιοχών απελευθερώθηκαν μετά το 1832. Η ένταξη των περιοχών αυτών, οι οποίες περιλαμβάνουν τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, την Κρήτη, τη Δυτική Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, θεωρείται από την κ. Ρεπούση και τους συνεργάτες της πως αποτελεί πράξη προσάρτησης και κατάληψης, όχι απελευθέρωσης27.


• Όσον αφορά την Κύπρο, εμφανίζει ως τετελεσμένη τη διχοτόμησή της, ως το status quo που τη διέπει, και αποκρύπτει την κατοχή του βόρειου τμήματός της από τον τουρκικό στρατό.


Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την απαρίθμηση. Περιττεύει, όμως, καθότι έχει καταστεί ολοφάνερο ότι το προοδευτικό έργο που ανέλαβε η κ. Ρεπούση είναι να μεταπλάσει σε διδακτέα ύλη σχολικής ιστορίας το ηγεμονικό πρόγραμμα της Νέας Τάξης και να το προωθήσει στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου. Δεν είναι, ασφαλώς, τυχαίο το γεγονός πως η κ. Κουλούρη πρωτοστατεί στην υπεράσπιση του βιβλίου της κ. Ρεπούση28.

Η υπαγωγή της ελληνικής στην τουρκική ιστοριογραφία


Το 2001, ψηφίστηκε ο νόμος 2929 που κυρώνει τη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για την πολιτιστική συνεργασία, η οποία υπογράφηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2000 μεταξύ των τότε υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Γεωργίου Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ.


Η συμφωνία αυτή, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι τα δύο μέρη θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς της επιστήμης και της εκπαίδευσης. Για τον σκοπό αυτό, «θα συνεργάζονται στην παρουσίαση της ιστορίας, της γεωγραφίας, του πολιτισμού και της οικονομίας της άλλης χώρας, ιδιαίτερα στα σχολικά βιβλία. Με αυτόν τον στόχο, θα συστήσουν μία Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα ανταλλάξει και θα μελετήσει τα σχολικά βιβλία, για να προτείνει τη διόρθωση των ανακριβειών» 29.


Αξίζει να αναφέρουμε πως η καλλιέργεια μιας τέτοιας προοπτικής ανιχνεύεται ήδη το 1999, στο 2ο Ετήσιο Συμπόσιο Σύμης του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου (του οποίου πρόεδρος είναι ο Γιωργάκης). Στα πορίσματα του συνεδρίου του διαβάζουμε ότι «οι μετέχοντες συμφώνησαν ότι απαιτείται μια πιο ολιστική προσέγγιση στο θέμα της παιδείας (και ότι) προτάθηκε να διδάσκεται σε όλα τα παιδιά της περιοχής μια πιο ισόρροπη εκδοχή της ιστορίας, που να αντανακλά τις διάφορες ερμηνείες των γειτονικών χωρών (…). Θα μπορούσε να ιδρυθεί ένας φορέας, ο οποίος θα λειτουργεί ως εποπτικό όργανο, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι η ιστορία διδάσκεται, με όσο γίνεται πιο αμερόληπτο τρόπο, σ’ όλη την περιοχή»30.


Η Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που συστάθηκε βάσει του νόμου 2929, εξέτασε το 2003 τη δυνατότητα οι Έλληνες και Τούρκοι μαθητές «να διδάσκονται από κοινά βιβλία ιστορίας»31.


Θα ήταν σημαντικό να γνωρίζαμε σε τι στάδιο βρίσκονται σήμερα οι εργασίες της. Οι τεράστιες δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει αναδεικνύονται μέσα από ενστάσεις, σαν αυτή λ.χ. που είχε διατυπώσει ο ιστορικός Β. Κρεμμυδάς: «Πώς μπορούμε να συμφωνήσουμε, όταν το σημερινό τουρκικό κράτος στηρίζεται στη μικρασιατική εκστρατεία και η δική μας καταστροφή είναι η δική τους σημαία;32»


Τώρα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δυσκολίες σαν κι αυτές τείνουν να “ξεπεραστούν” με τον συνδυασμό παραδοχών του τύπου: Η καταστροφή δεν ήταν καταστροφή, κι αν υπήρξε, ήταν κάτι που μας άξιζε!
Είναι σαφές ότι, στην Τουρκία, τα σχολικά βιβλία προωθούν στους μαθητές τους απόψεις επί της ιστορίας, που σε κρίσιμα σημεία αποκλίνουν ή αντιφάσκουν ριζικά προς τις ευρύτατα παραδεκτές στην Ελλάδα _αλλά και το εξωτερικό_ θεωρήσεις της νεοελληνικής ιστορίας.


Ασφαλώς, σοβαρές αποκλίσεις στην ιστοριογραφία είναι συχνές, φυσιολογικές και αναμενόμενες, συναντώνται δε και στους κόλπους εκάστου των κρατών. Είναι σύνηθες να αποκλίνει σημαντικά η ανάγνωση του παρελθόντος –όπως και του παρόντος– ανάλογα με τις φιλοσοφικές, ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες, τις αξιολογήσεις και τις στοχεύσεις εκάστου.
Τα ερωτήματα που στην περίπτωσή μας ανακύπτουν είναι:


• Ποιοι και για ποιο λόγο απαιτούν να εξαλειφθεί η διαφορετικότητα των προσεγγίσεων;
• Μπορεί να γίνει σύνθεση αμοιβαία αποκλειόμενων απόψεων;


• Μπορεί αυτό να επιτευχθεί με όρους επιστημονικής εγκυρότητας και με όρους σεβασμού της ιστορικής διαδρομής και της πολιτικής οντότητας των εμπλεκόμενων χωρών;


Ας εξετάσουμε ορισμένα καίρια θέματα διδασκαλίας της ιστορίας:


1. Οι Τούρκοι μαθητές, όσον αφορά την κοινωνικοπολιτική κατάσταση που επέβαλε στα Βαλκάνια η τουρκική κατάκτηση, διδάσκονται, «ότι οι Οθωμανοί μετά την κατάκτηση βελτίωσαν τη ζωή των λαών των Βαλκανίων και ότι ικανοποίησαν και το ισλάμ και τη χριστιανοσύνη(…) Οι Έλληνες εμφανίζονται ότι απολάμβαναν όλες τις ελευθερίες που τους επιδαψίλευε ένα δίκαιο οθωμανικό κράτος και ότι η κατάστασή τους ήταν προνομιακή(…) Άλλα εγχειρίδια υπογραμμίζουν ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία επέτρεπε σε κάθε υπήκοό της να ζει ελεύθερα σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμά του, να παραμένει πιστός στη θρησκεία του, να μιλάει τη γλώσσα του33».


Στην Ελλάδα, έως τώρα, τα σχολικά βιβλία ιστορίας του δημοτικού και του γυμνασίου έκαναν γνωστές στους μαθητές μας τις καταπιεστικές και συχνά οδυνηρές συνθήκες ζωής των Ελλήνων επί τουρκοκρατίας. Αναφέρονταν στη σκλαβιά, την καταπίεση, την υποτελή θέση των ραγιάδων, τη δυσβάσταχτη φορολόγησή τους, το παιδομάζωμα, την υποχρεωτική ναυτολόγηση, τους βίαιους εξισλαμισμούς.


Διαπιστώσαμε πως, σήμερα, αυτή η θεώρηση απορρίπτεται εν πολλοίς από τους αναθεωρητές ιστορικούς. Η τουρκική εκδοχή καθίσταται, τρόπον τινά, εμβληματική στο προαναφερθέν εγχειρίδιο του CDRSEE. Αυτήν είδαμε να διατυμπανίζει και η κ. Κουλούρη προς το ελληνικό κοινό μέσα από την εφημερίδα Το Βήμα. Όσο για την κ. Ρεπούση, σε πρώτο πλάνο, προωθεί στους μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού, επί λέξει σχεδόν, την τουρκική άποψη, γράφοντας πως «κατά την περίοδο της ξένης κυριαρχίας οι υπόδουλοι ελληνικοί πληθυσμοί διατηρούν πολλά από τα ήθη και τα έθιμα, διατηρούν δηλαδή την ταυτότητά τους. Αυτό γίνεται διότι έχουν το δικαίωμα να κρατήσουν τη θρησκεία και τη γλώσσα τους και να λειτουργούν σε κοινότητες εκλέγοντας τους άρχοντές τους», (βλ. σελ. 36). Επιπλέον, για να συμπληρωθεί η παραχάραξη της ιστορίας, η κυρία αυτή, με το δικαίωμα στην αυθαιρεσία που απολαμβάνει ως πανεπιστημιακός, διαστρέφει ριζικά τις έννοιες ραγιάς, παιδομάζωμα34.


Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται _και μάλιστα επί τα χείρω_ το νεόκοπο βιβλίο της Γ΄ Γυμνασίου, που έχουν συγγράψει οι αγωνιστές της εθνικής αποδόμησης Ε. Λούβη (θυμηθήκατε το όνομα;) και Δ. Ξιφαράς.


2. Η τουρκική εκδοχή για την Επανάσταση του 1821 είναι πως αποτέλεσε «εκδήλωση αγνωμοσύνης προς τους Οθωμανούς, οι οποίοι κυβερνούσαν με δικαιοσύνη και ανοχή»35. Οι αιτίες των εξεγέρσεων των υπόδουλων εθνοτήτων αναζητούνται γενικά στη Γαλλική Επανάσταση και στην έξωθεν χειραγώγηση36.


Ποια είναι στο θέμα τούτο η άποψη των Ελληνίδων ιστορικών που, υποτίθεται, ανανεώνουν την ιστοριογραφία μας;


Στο βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού, το ερώτημα αυτό η κ. Ρεπούση το αντιπαρέρχεται ακροποδητί. Το ερώτημα σχετικά με τις αιτίες της Επανάστασης δεν τίθεται καν, ούτε με άμεσο ούτε με έμμεσο τρόπο. Μάταια αναζητά κανείς οποιαδήποτε απάντηση, μια δηλωτική, έστω, φράση, ακόμη και στις παρατιθέμενες πηγές. Η επίπλαστη ουδετερότητά της (Δεν τους λέμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Δεν μας ενδιαφέρει αυτή η ιστορική δικανική) εξισώνει θύματα και θύτες και συγκαλύπτει την απανθρωπιά του τουρκικού δεσποτισμού.


Στον τόμο «Η Οθωμανική Αυτοκρατορία», το CDRSEE ρητά αποφεύγει να υπεισέλθει στη χρονική αυτή περίοδο. Σταματά σκόπιμα στις αρχές του 19ου αιώνα, παρ’ όλο που δεν συντελείται τότε το τέλος της.


Στον τόμο «Έθνη και κράτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» του CDRSEE, αφήνεται σαφώς να εννοηθεί _σε αγαστή αρμονία με την τουρκική εκδοχή_ πως η Επανάσταση του 1821 (κι όχι μόνο) ήταν απότοκος του εθνικισμού37. Τα φιλελεύθερα εθνικά κινήματα της εποχής, χαρακτηριζόμενα ως εθνικιστικά, επιβαρύνονται με την αρνητική νοηματοδότηση που έχει προσλάβει ο όρος στην εποχή μας.


Δι’ αυτού του τρόπου, και κυρίως με την απερίφραστη αποδοχή της άποψης ότι ουδέποτε υπήρξε τουρκικός ζυγός επί των χριστιανικών πληθυσμών, η γενική συντονίστρια και διευθύντρια εκδόσεων του CDRSEE, κ. Κουλούρη, συγκαλύπτει αναιδώς τον τυραννικό χαρακτήρα του τουρκικού δεσποτισμού, καταρρακώνει τον αγώνα για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και ευνομία των υπόδουλων Ελλήνων. Με τον τρόπο αυτό ενσωματώνεται πλήρως στην τουρκική ιστοριογραφία.


3. Το τουρκικό βιβλίο ιστορίας (έκδοση 1996), που συστηματικά διδάσκεται σήμερα στις μεγαλύτερες τάξεις του υποχρεωτικής οκταετούς φοίτησης σχολείου της γείτονος χώρας, τιτλοφορείται: «Τα δίκαια της Τουρκίας στο Αιγαίο» (Ege Denizinde Turk Haklari)38. Πρώτη φορά κυκλοφόρησε στη γείτονα χώρα το 1955 με την υπογραφή του Τούρκου καθηγητή ιστορίας Μεχμέτ Σακά. Από το βιβλίο αυτό οι Τούρκοι μαθητές, μεταξύ άλλων, διδάσκονται ότι:


• «Τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται σήμερα υπό ελληνική κατοχή», και «η Ελλάδα δεν έχει τη δύναμη να διατηρήσει στο Αιγαίο την ειρήνη».


• «Η Τουρκία καθόρισε τα χωρικά της ύδατα στα 6 μίλια το 1930. Έτσι η Χίος, η Μυτιλήνη και η Σάμος βρίσκονται μέσα στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Το δικαίωμα κυριαρχίας μιας χώρας στα δικά της χωρικά ύδατα τής επιτρέπει να ασκεί τα ίδια δικαιώματα στα νησιά που βρίσκονται σε αυτά τα ύδατα».


• «Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και η ασφάλεια στην Ασία είναι δυνατόν να διατηρηθεί με επιστροφή αυτών των νησιών στην Τουρκία».


Στο βιβλίο της ΣΤ΄ τάξης, η κ. Ρεπούση απλώνει χείρα αποδοχής των τουρκικών απόψεων υιοθετώντας τη διατύπωση, «Ο ελληνικός στόλος καταλαμβάνει πολλά νησιά του ανατολικού Αιγαίου»39.


4. Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα της Κύπρου, το βιβλίο της κ. Ρεπούση, αποδέχεται την τουρκική προσέγγιση πως η διχοτόμηση και όχι η κατοχή αποτελεί το status quo του μαρτυρικού νησιού, αποκρύπτοντας από τους μαθητές πως το βόρειο τμήμα κατέχεται από τα τουρκικά στρατεύματα40. Πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση κραυγαλέας προσχώρησης στις τουρκικές απόψεις.


Το αξιοθρήνητο αυτό γεγονός ανάγκασε το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου να αποστείλει με υπόμνημά του προτάσεις για την ανασκευή των απόψεων που υιοθετεί το βιβλίο41. Το γεγονός πως οι προτάσεις αυτές δεν φαίνεται να έγιναν δεκτές από την κ. Ρεπούση και δεν συμπεριλήφθηκαν στις διορθώσεις του βιβλίου αποτελεί πρωτοφανή πρόκληση και όνειδος κατά της ελληνικής κυβέρνησης.


Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η προσέγγιση της ελληνικής με την τουρκική ιστορία διεξάγεται με όρους υπαγωγής της ελληνικής στην τουρκική ιστοριογραφία, με όρους υποστολής και απαξίωσης των αγώνων για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και ευνομία.


Το αποτέλεσμα –και, προφανώς, το ζητούμενο– του εγχειρήματος είναι η απόλυτη ιστορική νομιμοποίηση και δικαίωση της οθωμανικής κυριαρχίας, ο τεχνητός εξαγνισμός της και το ξέπλυμα –διά της επιστήμης, βεβαίως– του τουρκικού δεσποτισμού.


Παράλληλα, οι αναθεωρητές ιστορικοί στερούν από την Επανάσταση του 1821 την πνευματική, ηθική και πολιτική της δικαίωση και υποσκάπτουν τη νομιμότητα και την εδαφική ακεραιότητα του ελληνικού κράτους.


Τέλος, διαβάλλουν ως εκδήλωση εθνικισμού το αναφαίρετο δικαίωμα του ελληνικού λαού να αρθρώνει εθνικό _όχι εθνικιστικό– πολιτικό και ιστορικό λόγο, να προασπίζει δια της αλήθειας τα δίκαιά του και να παρέχει στα παιδιά του εθνική διαπαιδαγώγηση.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Απ. Βακαλόπουλος: Ιστορία του νέου Ελληνισμού, τόμος Δ΄, σελ. 673-4, εκδόσεις Ηρόδοτος 1973, 2005.

2. Όπ.π.

3. Όπ.π.

4. Αδαμάντιος Κοραής: Άπαντα, τόμος 2ος, σελ. 13-27, εκδόσεις Μπίρης, 1970.

5. Στο ίδιο.

6. Βλέπε συνέντευξη του πρώην υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κατά την περίοδο 1999-2003 κ. Ουράνιου Ιωαννίδη, στην εφημερίδα Μακεδονία 29/3/2007.

7. State, November 2000. Βλ. www.state.gov/documents/organigation/83352.pdf. Βλέπε επίσης την ιστοσελίδα www.greekalert.com.

8. Στην επιτροπή αυτή, από ελληνικής πλευράς, συμμετείχε η κ. Χριστίνα Κουλούρη.

9. Χορηγοί του CDRSEE είναι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Οργανισμός των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), τα υπουργεία Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Νορβηγίας, το Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το υπουργείο Εξωτερικών, το Ίδρυμα Ανοιχτή Κοινωνία του Τζωρτζ Σόρος, το Ίδρυμα Λεβέντη κ.ά.

10. H ιστοσελίδα του CDRSEE είναι: www.cdsee.org. Για το Κοινό Πρόγραμμα Ιστορίας βλέπε ειδικότερα: www.see-jhp.org/about_project.html.

11. Χριστίνα Κουλούρη: Γενική Εισαγωγή στην τετράτομη έκδοση του CDRSEE. Βλ. στον 1ο τόμο «Η Οθωμανική Αυτοκρατορία», σελ. 9-17.

12. Τα άλλα 3 βιβλία είναι κατά σειρά: Έθνη και κράτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

13. Εναλλακτικό Εκπαιδευτικό Υλικό, «Η Οθωμανική Αυτοκρατορία», διεύθυνση σειράς: Χριστίνα Κουλούρη, έκδοση του CDRSEE, Θεσσαλονίκη 2005 (βλ. σελ. 41).

14. Στο ίδιο, σελ. 46.

15. Στο ίδιο, σελ. 14.

16. Βλ. σελ. 127.

17. Εφημερίδα Το Βήμα, 06/02/2000. (Ο τονισμός των γραμμάτων είναι δικός μου).

18. “Παρατηρητής” 5-12-2002. (Ο τονισμός των γραμμάτων δικός μου).

19. Όπ. παρ. σελ. 12.

20. Εξ όσων γνωρίζω, η εισήγηση αυτή δεν έχει γίνει ως τώρα αποδεκτή από το ΥΠΕΠΘ.

21. Η Αυγή 12/032006 (Ο τονισμός των γραμμάτων είναι δικός μου).

22. Βλ. περιοδικό Άρδην, τεύχος 62 και www.antibaro.gr.

23. Όταν η κυβέρνηση, στα τέλη Ιουλίου, καλλιεργούσε στην κοινή γνώμη ψευδώς την εντύπωση πως η συγγραφική ομάδα δέχτηκε να προβεί στις ευρείες αλλαγές που υπέδειξε η Ακαδημία Αθηνών, 40 μέρες πριν η κ. Ρεπούση δήλωνε στο Βήμα (17 Ιουνίου) ότι «οι αλλαγές στο βιβλίο έχουν ολοκληρωθεί (…) Προχωρήσαμε σε αλλαγές που είναι συμβατές με τη φιλοσοφία του βιβλίου (…) Αυτό το βιβλίο έχει αξία γιατί υπερασπίζεται μια συγκεκριμένη προσέγγιση για τη διδασκαλία της ιστορίας (…) Δε θα κάναμε σε καμία περίπτωση αλλαγές που αντιστρατεύονται αυτή την προσέγγιση».

24. Βλ. σελ. 16-17 του βιβλίου του μαθητή.

25. Τα ΑΠΣ αποτελούν νόμο του κράτους και τα βιβλία πρέπει να γράφονται σύμφωνα με αυτά. Τα νέα ΑΠΣ δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 303, τ. Β΄ στις 13/03/2003.

26. Μεστή νοήματος είναι η προαναφερθείσα ρήση της κ. Ρεπούση: «Δεν τους λέμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Δεν μας ενδιαφέρει αυτή η ιστορική δικανική».

27. Βλ. Ιστορία ΣΤ΄ Δημοτικού, σελ. 71 και 94. Η σημασία της λέξης προσάρτηση στο Μείζον Ελληνικό Λεξικό Τεγόπουλος – Φυτράκης, ορίζεται ως η υπαγωγή εδαφών στην κυριαρχία ξένου γειτονικού κράτους.

28. Ήδη από τις 7/1/2007, με άρθρο της στο ΒΗΜΑ, έσπευσε να υποστηρίξει πως «τα θετικά στοιχεία του βιβλίου είναι ακριβώς εκείνα για τα οποία κατηγορείται».

29. ΦΕΚ τεύχος πρώτο, αρ. φύλλου 142, 27 Ιουνίου 2001. Ο τονισμός των γραμμάτων είναι δικός μου.

30. Βλέπε www.agp.gr/agp/content/Document. Στο συμπόσιο αυτό, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν δυο Τούρκοι καθηγητές, δύο Αμερικανοί καθηγητές του Χάρβαρντ και δύο μέλη του Ιδρύματος για την Ανοιχτή Κοινωνία του περιβόητου Σόρος.

31. Βλέπε το άρθρο της Ν. Τρίγκα «Κοινό βιβλίο ιστορίας για Έλληνες και Τούρκους;», εφημερίδα το Βήμα, 16/11/2003.

32. Στο ίδιο.

33. Θεόδωρος Μπατρακούλης: Ο ελληνικός αγώνας για ανεξαρτησία και τα τουρκικά εγχειρίδια, εφημερίδα Ρήξη, 16 Ιουλίου 2007, αρ. φύλλου 15.

34. Η κ. Ρεπούση ορίζει το παιδομάζωμα ως «στρατολόγηση των παιδιών των χριστιανών από τους Οθωμανούς». Σύμφωνα με τους Μπογκντάν Μουργκέσκου και Χαλίλ Μπερκτάυ, συγγραφείς του βιβλίου “Η Οθωμανική Αυτοκρατορία” του CDRSEE, το παιδομάζωμα ήταν «ένα πρωτότυπο σύστημα στρατολόγησης, το οποίο μετέτρεπε νεαρούς μη μουσουλμάνους σε μια προνομιακή κοινωνική ομάδα». Οι δύο αυτές ερμηνείες συμπίπτουν στην απόκρυψη αυτού, το οποίο θρηνεί στο διάβα των αιώνων ο ελληνικός λαός. Ο σπαραγμός του εκφράζεται στο ακόλουθο δημοτικό τραγούδι: «Ανάθεμά σε, βασιλιά, και τρις ανάθεμά σε,/ με το κακό οπόκαμες, και το κακό που κάμεις./ Στέλνεις, δένεις τους γέροντας, τους πρώτους τους παπάδες/ να μάσης παιδομάζωμα, να κάμεις γενιτσάρους./ Κλαιν’ οι γοναίοι τα παιδιά, κ’ οι αδελφές τα’ αδέλφια,/ κλαίγω κι εγώ και καίγομαι και όσο ζω θα κλαίγω./ Πέρσι πήραν το γιόκα μου, φέτο τον αδελφό μου», βλέπε Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. Ι΄, σελ. 65, Εκδοτική Αθηνών.

35. Όπ.π. Το Βήμα 16/11/2003.

36. Βλ. Θεόδωρος Μπατρακούλης, όπ.π.

37. Στη σελ. 13 λ.χ. διαβάζουμε: «Από τον 19ο αιώνα και μετά, η δύναμη των εθνικιστικών ιδεολογιών διαμορφώνει τους τρόπους με τους οποίους δρουν και συμπεριφέρονται μεγάλες ομάδες ανθρώπων». Και στη σελ. 27: «Ο εθνικισμός σιγά σιγά κέρδιζε έδαφος, οι πολυεθνικές αυτοκρατορίες αποδεικνύονταν ολοένα και περισσότερο εύθραυστες και στο τέλος κατέρρευσαν. Έτσι, η μια μετά την άλλη, οι πολιτικές οντότητες άρχισαν να οργανώνονται ως εθνικά κράτη».

38. Οι πληροφορίες αντλούνται από το άρθρο του Φαίδωνα Χατζάκη, «Οι Τούρκοι μαθητές του δημοτικού διδάσκονται έναν αλυτρωτισμό που ξεπερνά τα όρια του παραλόγου», βλ. http://www.antibaro.gr/society/xatzakhs_tourkikabiblia.php.

39. Βλ. σελ. 94 του βιβλίου. Εκεί συναντούμε και τη φράση, «Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει εδάφη της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Απελευθερώνει σημαντικές πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα». Οι λέξεις επιλέχθηκαν προσεκτικά.

40. Για τις αντιδράσεις που προκάλεσε το βιβλίο αυτό στην Κύπρο, βλέπε τη συνέντευξη του πρώην υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, κ. Ουράνιου Ιωαννίδη, στην εφημερίδα Μακεδονία στις 29 Μαρτίου 2007.

41. Βλέπε τις προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο βιβλίο: Γιατί δεν διορθώνεται – Ντοκουμέντα, έκδοση της εφημερίδας Χριστιανική, 2007.

Άρδην τ. 66 Εκπαιδευτικά 2007 Εκπαίδευση και Ιστορία Κορκόβελος, Χρήστος

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Στην τελική ευθεία το Ανταλλακτήριο Αγροτικών Προϊόντων στο κέντρο της Αθήνας. Αγρότες: Δηλώστε συμμετοχή. Ελεύθεροι bloggers: Διαδώστε την προσπάθεια την καλή. ΜΜΕ της περιφέρειας: Γνωστοποιείστε το στους αγρότες. Εμπρός να τους δείξουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε το σπίτι μας, την Ελλάδα μας, στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε.

ΠΝΣΓΠ

Νίκης 33, 10557, Σύνταγμα, Αθήνα

Τηλ. 2103311642, Φαξ: 2103311652

Τηλ. Εκπροσώπου: 6980292626

www.pamet.gr, pametopo@gmail.com

Στην τελική φάση της οργάνωσής του βρίσκεται το Ανταλλακτήριο Αγροτικών Προϊόντων, που εδώ και καιρό προετοιμάζει το Πατριωτικό Μέτωπο, με στόχο να φέρει σε άμεση επαφή, χωρίς μεσάζοντες και «προστάτες», τους Έλληνες αγρότες με τους Έλληνες καταναλωτές, σε τιμές χωραφιού.

Έχει ήδη βρεθεί ο χώρος στο κέντρο της Αθήνας, ενώ αυτές τις μέρες θα τοποθετηθούν τα ράφια και τα άλλα υποστηρικτικά της οργάνωσής του συστήματα, για την άμεση επαφή του Έλληνα αγρότη, με τον Αθηναίο καταναλωτή και την όσο καλύτερη γίνεται εξυπηρέτησή του.

Βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ λεπτή φάση όπου η συνεργασία όλων των Ελλήνων Πατριωτών, είναι απαραίτητη. Για τον λόγο αυτό, το Κίνημα ξεκαθαρίζει:

1. Η διαχείριση του χώρου, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜ. Θα βασίζεται στην αυτοοργάνωση, έτσι όπως εξ’ άλλου θα έπρεπε, για ένα Κίνημα βαθύτατα δημοκρατικό, όπως το Πατριωτικό Μέτωπο. Η Επιτροπή Διαχείρισης του Ανταλλακτηρίου, θα είναι μικτή, από τους ίδιους τους αγρότες και από την ομάδα εθελοντών που ήδη διαμορφώνεται και η οποία είναι ανοιχτή σε όποιον επιθυμεί να βοηθήσει.

2. Ο χώρος διατίθεται τουλάχιστον για την πιλοτική του φάση ΔΩΡΕΑΝ, ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ. Η μοναδική υποχρέωση που έχουν οι αγρότες, είναι να μεταφέρουν τα προϊόντα τους, να τα τοποθετούν στα ράφια του ανταλλακτηρίου και να τα διαθέτουν στο κοινό.

3. Στο ανταλλακτήριο, μπορούν να συμμετέχουν ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ όπου θα πωλούν ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. Αποκλείονται όσοι διακινούν προϊόντα άλλων αγροτών όπως και «παραγωγοί λαϊκών αγορών».

4. Στην πρώτη αυτή φάση, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΨΥΓΕΙΑ. (Νωπά, γαλακτοκομικά κλπ). Θα διακινηθούν (μέχρι την επόμενη φάση κατά την οποία το ανταλλακτήριο θα εξοπλισθεί με τους προβλεπόμενους υγειονομικούς χώρους), μόνο προϊόντα που δεν χρειάζονται συντήρηση, όπως φασόλια, λάδια, ελιές, ρύζια, κρασιά, τσίπουρα κλπ.

Το Πατριωτικό Μέτωπο σε αυτήν την φάση:

1. Καλεί τους Έλληνες αγρότες να δηλώσουν συμμετοχή στο Ανταλλακτήριο, υποβάλλοντας τα στοιχεία και τα προϊόντα τους στο Πατριωτικό Μέτωπο στην σελίδα http://www.pamet.gr/ContactForm.html ή στέλνοντας email στοpametopo@gmail.com, φάξ στο 2103311652 ή ακόμη επικοινωνώντας με τα τηλέφωνα 2103311642 και 6980292626.

2. Παρακαλεί τους ανεξάρτητους Έλληνες bloggers, να διαδώσουν το μήνυμα, δεδομένου ότι τα φερέφωνα του ΔΝΤ μεγάλα ΜΜΕ, θα συνεχίσουν την ομερτά που έχουν επιβάλλει στο ΠΑΜ. Το διαδίκτυο και οι ανεξάρτητες Πατριωτικές φωνές του, μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα, στο σπάσιμο του αποκλεισμού των πατριωτικών κινήσεων που έχουν επιβάλλει τα μεγαλοκάναλα των μεγαλοεργολάβων.

3. Θερμοπαρακαλεί τα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ και τον Τύπο, που λειτουργούν και απευθύνονται σε αγροτικές κυρίως περιοχές της χώρας, να προωθήσουν την υπόθεση του Ανταλλακτηρίου. Θα βοηθήσουν έτσι τους αγρότες μας να καταλάβουν πως κάποια στιγμή, θα πρέπει και αυτοί να συμμετέχουν στον αγώνα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια των μεσαζόντων που κατακλέβουν σε τιμές εξευτελιστικές τα προϊόντα τους.

4. Τέλος, καλεί όλον τον ελληνικό λαό να καταλάβει, πως ή προσπάθεια αυτή του Ανταλλακτηρίου, είναι ότι πιο φρόνιμο μπορεί να πράξουμε όλοι μαζί, για να προετοιμαστούμε για την καταιγίδα που μας ετοιμάζουν οι νεοταξίτες και οι τοκογλύφοι που κυβερνούν τη χώρα. Αν το πιλοτικό αυτό σχέδιο πετύχει, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της πλήρους ανάπτυξης Ανταλλακτηρίων σε όλη τη χώρα και σε πολλαπλά πεδία διάθεσης της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και της μεταποίησης, κατευθείαν από την πρωτογενή παραγωγή και χωρίς αισχροκέρδεια, στον Έλληνα καταναλωτή. Παράλληλα, θα αποδείξουμε πως δεν χρειαζόμαστε διεθνείς «προστάτες», που με τα πολυκαταστήματά τους, ελέγχουν την τσέπη μας και φυσικά κατευθύνουν και τις καταναλωτικές μας επιλογές σε εισαγόμενα προϊόντα, αμφιβόλου ποιότητας και σε απαράδεκτες τιμές.

Κεντρικός μας στόχος, να μην πεινάσει κανείς, στις δύσκολες εποχές που έρχονται. Παράλληλα, να προχωρήσουμε επιτέλους σε αυτό που από το 1957 για παράδειγμα δρομολόγησαν οι Ολλανδοί, με το κεντρικό σύστημα διαχείρισης των αγροτικών τους προϊόντων. Με συνέπεια, να ελέγχουν με τα χαμηλής ποιότητας προϊόντα τους, τις αγορές της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

Κανείς μας δεν πείθεται από τα παραμύθια του Σκανδαλίδη, για «δημοπρατήρια» και άλλα «πράσινα άλογα» του νεοταξικού, ακροδεξιού ΠΑΣΟΚ. Η «συμβολαιακή γεωργία» που ετοιμάζουν οι εκφραστές της παγκόσμιας διακυβέρνησης του ΓΑΠ, θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στον ήδη εξαθλιωμένο Έλληνα αγρότη και στον έλεγχο της εθνικής, πρωτογενούς παραγωγής. Απαντάμε τώρα, απαντάμε σήμερα στους νεοταξίτες. Με επιστροφή στην κοινωνία της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας.

Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά: Πατριωτικά.