Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Οι δουλοπάροικοι της υπαίθρου (Μικρά Ηλειακά).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 10 ΑΠΡΊΛΙΟΣ 2009 00:00
E-mailΕκτύπωση

Κατέβηκα στο χωριό μου μετά από καιρό με το τραίνο και ήταν πολύ ευχάριστο το ταξίδι. Το τραίνο κύλαγε στον κάμπο δίπλα στη θάλασσα και είναι τόσο διαφορετική διαδρομή από τον Εθνικό Δρόμο.

Γράφει ο Π. Κόρπας

Στα πιο πολλά χωριά της Κορινθίας και της Αχαΐας περνάει κοντά από τη θάλασσα. Απόλαυση γι’ αυτούς που ψάχνουν την Ιθάκη, αλλά απορροφώνται από το ταξίδι και εύχονται να ’ναι μακρύς ο δρόμος.
Όταν φτάνω στον Ψαθόπυργο αρχίζω να νιώθω σαν το γυρισμό του ξενιτεμένου και αρχίζουν θύμησες, παλιές όταν ήμουν νέος και λείπανε λιγότεροι από αυτή τη ζωή. Φτάσαμε στην Πάτρα στο χωριό της μάνας μου και μετά άρχισαν οι εκπλήξεις. Μπήκανε ξένοι εργάτες γης για να πάνε στον Λάππα που μένουν σε κάτι παραπήγματα και ξαφνικά οι «πολιτισμένοι» άνοιξαν όλα τα παράθυρα γιατί δεν αντεχόταν η μπόχα. Αλλά ο λόγος δεν είναι η μυρωδιά που ’χουν οι άνθρωποι από τη φύση τους, αλλά είναι η «μυρωδιά» της ανθρώπινης δυστυχίας. Και εμείς οι «πολιτισμένοι» και πλυμένοι δεν κάνουμε τίποτε γι’ αυτό, αλλά τα’ ανεχόμαστε από αδιαφορία και από συμφέρον ίσως.
Κατεβήκαμε στον Λάππα, τα παράθυρα κλείσανε και μου ’ρθε για πρώτη φορά το άρωμα της μικρής Αλβανιδούλας που μπήκε στην Πάτρα και πήγαινε στην Αμαλιάδα. Μετανάστρια πρώτης γενιάς βλέπεις, φοιτήτρια καλοντυμένη με γονείς που πρόλαβαν να φτιάξουν σπίτι στα Τίρανα. Λένε όμως πως πατριώτες της στην ύπαιθρο ασκούν πίεση και βία σε ταλαίπωρους μετανάστες που ζουν σαν «ζούδια» (τοπική έκφραση) στις χαμοκέλες και προέρχονται από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. Γι’ αυτό το θέμα αναδημοσιεύουμε ρεπορτάζ από την «Αυγή» του Πύργου του Ανδρέα Καπογιάννη.
Ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε ανήμερα της εθνικής μας επετείου περιοχές της Βόρειας Ηλείας άφησε δυστυχώς αλώβητο το γκέτο της Νέας Μανολάδας, όπου σε αυτές τις περιοχές που θυμίζουν εποχές δουλείας, οι Νόμοι του Κράτους δεν υφίστανται και θα εξηγήσουμε παρακάτω. Την περασμένη Πέμπτη πήγαμε στο Δημαρχείο της Βάρδας, όπου δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τον Νομάρχη Χαράλαμπο Καφύρα και τον Δήμαρχο Βουπρασίας Αντώνη Σερέτη παρόντος του Αντινομάρχη Ευγένιου Μπαλκάμου.
Μετά ταύτα επισκεφθήκαμε καταστήματα, οικίες και περιοχές, όπου προξενήθηκαν ζημιές από τον ανεμο-στρόβιλο που χτύπησε στις 25 Μαρτίου και ώρα 12.30 μεσημέρι κυρίως τις περιο-χές της Βάρδας και της Νέας Μανολάδας.
Μετά το ρεπορτάζ στη Βάρδα κατευθυνθήκαμε για τη Νέα Μανολάδα. Μια όμως και φτάσαμε μέχρις εκεί, πήραμε τον αγροτικό δημόσιο δρόμο, όπου αριστερά και δεξιά υπάρχουν θερμοκήπια και μέσα σε αυτά των νεοτσιφλικάδων οι παραγόμενες φράουλες. Αλλά δίπλα στα θερμοκήπια υπάρχουν και οι λαμαρινένιες παράγκες της συμφοράς. Γουρούνια ίσως να μπορούν να ζήσουν εκεί μέσα, άνθρωποι πάντως όχι. Στις φαβέλες της Βραζιλίας υπάρχει κάτι ανάλογο. Αυτό, κύριε Νομάρχη, είναι ένα αίσχος του 21ου αιώνα και διαπράττεται στη μετά βαïων και κλάδων αποκαλούμενη Ολυμπιακή Γη της Ηλείας! Αμέσως με την είσοδο του αυτοκινήτου μου στο χώρο αυτό και πάντα στον αγροτικό δημόσιο δρόμο αντιλήφθηκα ότι κάποιο IX αυτοκίνητο με παρακολουθούσε. Μια και σε εκείνη την περιοχή δεν έχει διόδους διαφυγής, έκανα στροφή και απομακρύνθηκα, αλλά μπόρεσα και έβγαλα με την ψηφιακή μου μηχανή χειρός αρκετές φωτογραφίες εν κινήσει μέσα από το αυτοκίνητό μου. Έφυγε επίσης και το άλλο αυτοκίνητο που ερχόταν πίσω μου. Μετά από λίγη ώρα ξαναγύρισα στο ίδιο σημείο, γιατί ήθελα να φωτογραφίσω μία άθλια παράγκα με βρώμικες λαμαρίνες και τρεις μαύρους ανθρώπους που έστεκαν όρθιοι εκεί. Την ώρα που πήγα να φωτογραφίσω, αντιλήφθηκα πίσω από μένα να έρχεται σιγά ένα αγροτικό ημιφορτηγό τα στοιχεία του οποίου τα βγάζω στη δημοσιότητα. Τελικά τη φωτογραφία την έβγαλα αργότερα φεύγοντας γιατί συνέβη το εξής: Ενώ μείωνα ταχύτητα, το ίδιο έκανε και ο άλλος πίσω από μένα, ο οποίος δεν με προσπερνούσε. Αν προχωρούσα στο βάθος της έκτασης θα βρισκόμουνα τελείως απομονωμένος γι' αυτό έστριψα λίγο δεξιά το αυτοκίνητο, ώστε ο άγνωστος που ακολουθούσε να φύγει. Αυτός όμως έβαλε το βαρύ όχημά του στο πλάι και έφραξε το δικό μου, με αποτέλεσμα να με ακινητοποιήσει. Ανταλλάχτηκαν οι εξής κουβέντες: Τι ψάχνεις, μου είπε με αγροίκο προφορά και δυνατή φωνή. Τίποτα, του απάντησα. Πώς τίποτα, αφού ξαναμπήκες μέσα, μου είπε. Του απάντησα, ξαναμπήκα και θα μπαίνω όποτε θέλω. Γιατί απαγορεύεται; ΝΑΙ, απαγορεύεται, είπε εκείνος με τραμπούκικο τώρα στυλ. Όχι, δεν απαγορεύεται γιατί είναι δημόσιος δρόμος, είπα με έμφαση. Σήκω φύγε, δεν έχεις καμιά δουλειά εδώ, ανταπάντησε εκείνος. Τότε του φώναξα: Με απειλείς; Σκέφθηκε λίγο και απάντησε, όχι, αλλά δεν έχεις καμιά δουλειά εδώ.
Όταν του είπα, ότι θέλω να στρίψω, μου είπε να πάω με την όπισθεν. Δεν έχεις δικαίωμα να με υποχρεώσεις σε κάτι τέτοιο. Ο δρόμος είναι δημόσιος και δεν με αφήνεις να φύγω. Όταν ο τύπος πήγε στα τσακίδια, έγραψα αμέσως τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που οδηγούσε και είναι ΗΑΖ 8760. Οι αστυνομικές αρχές μπορούν να ερευνήσουν σε ποιον ανήκει.
Ειλικρινά το λέω, πως έχω ζήσει αρκετές ριψοκίνδυνες δημοσιογραφικές αποστολές. Είναι ίσως η πρώτη φορά που διαπιστώνω μετά βεβαιότητας, ότι εκεί κινδυνεύουν, όσοι πολίτες από άλλες περιοχές της Ηλείας και της Ελλάδας θα θελήσουν να περάσουν το δρόμο αυτόν. Και απευθύνομαι στις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές: Είναι δυνατόν να υπάρχουν περιοχές στη χώρα μας, όπου κάποιοι να απαγορεύουν τη διέλευση εποχούμενων πολιτών σε δημόσιο δρόμο; Η εντύπωση που αποκόμισα είναι πως μια δράκα εκμεταλλευτών της ανθρώπινης δυστυχίας έχουν δημιουργήσει ένα γκέτο εκεί και πως συμπεριφέρονται ως κράτος εν κράτει και επομένως να μην ισχύουν οι Νόμοι της χώρας μας!!! Αυτή η απαίσια κατάσταση πρέπει να εκλείψει πάραυτα. Και όσον αφορά το αίσχος του 21ου αιώνα, με τις παράγκες- κλουβιά, να επέμβουν ανθρωπιστικοί οργανισμοί, γιατί δεν είναι δυνατόν να ζουν άνθρωποι μέσα σε κλουβιά από λαμαρίνες. Αυτό το άθλιο φαινόμενο γυρίζει την κοινωνία αιώνες πίσω, στην εποχή της δουλοκτητικής κοινωνίας. Αυτό δεν πρέπει να το ανεχτεί άλλο τόσο η Νομαρχιακή, όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ταπεινός όχι Ταπεινωμένος.

ΣΆΒΒΑΤΟ, 04 ΑΠΡΊΛΙΟΣ 2009 00:00
E-mailΕκτύπωση

Πέσανε οι μάσκες αυτών που φτιάχνουν τους νόμους κι έτσι δεν θα δούμε ένα νόμο ενάντια σ’ αυτόν που φοράει Μάσκα.

Γράφει ο Π. Κόρπας

Επιτέλους η άλλη πλευρά αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο, αυτό που οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να καταλάβουν, την αδυσώπητη αντίθεση ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ και ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να συζητήσω κάποια θέμα τα. Μιλάνε όλοι για το Δημόσιο χρέος. Αφού όλοι χρω στάνε κάποιος δεν πρέπει να τάχει εισπράξει; Αλλά για να δούμε γιατί χρωστάνε; Όταν φτιάχνεται ένας αυτοκι νητόδρομος ο λαός νομίζει πως γίνεται για να πηγαίνει γρήγορα στο χωριό του. Ο πραγματικός λόγος είναι οι λεγόμενες οικονομίες κλίμακας. Φτιάξε εσύ ένα εργοστά σιο στο Καρπενήσι και γω σου δίνω φορολογικές απαλ λαγές και και σου φτιάχνω δρόμους για να στέλνεις γρή γορα τα εμπορεύματα στους πελάτες. Για την παγκοσμι οποίηση απ΄ την άλλη για να πηγαίνει η Coca-Cola σε κάθε χωριουδάκι πρέπει νάχουμε λεωφόρους γρήγορους
Και ασφαλείς. Ποιος όμως πληρώνει το μάρμαρο; Ο φτωχός λαός για το καλό της ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.
Επίσης κι όταν μια σοσιαλδημοκρατική Κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει φιλολαϊκή πολιτική δανείζεται αντι να κάνει ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ του ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, δηλα δή αντί να μοιράσουμε με άλλο τρόπο την πίτα την μεγα λώνουμε προσωρινά μέσω του δανεισμού. Έτσι έχουμε
Φτωχά κράτη και πλούσιους καπιταλιστές και μετά από χρόνια θα μας τα πάρουν πίσω για να εξυπηρετήσουν το Δημόσιο Χρέος.
Ο Καπιταλισμός δεν έχει την δυνατότητα Διαρκούς ΑνάΠτυξης γιατί μέσα του μια βασική αντίφαση. Με απλά λόγια όταν συσσωρεύει τον πλούτο ποιος θάναι ο αγορα στής των εμπορευμάτων, όταν τον καταναλωτή που είναι και εργαζόμενος τον θέλει ο καπιταλιστής χαμηλά αμειβόμενο γιατί είναι για αυτόν χαμηλό Κόστος Εργασίας; Απ’ την άλλη έχει διαρκή ανάγκη να δημιου ργεί ανάγκες για νέα εμπορεύματα λόγω ανταγωνισμού
Πριν κλείσει ο Κύκλος Ζωής των προηγούμενων εμπο ρευμάτων, και μέσω της αλλοτρίωσης αναγκάζει τους εργαζόμενους να μπαίνουν σε ένα αδιέξοδο καταναλωτι σμό. Και το σύστημα για να τα βγάλει πέρα χρέωνε τα νοικοκυριά. Δηλαδή ο εργαζόμενος που δεν μπορεί νάναι καταναλωτής με τα λεφτά του μισθού του, συνε χίζει νάναι καταναλωτής με τα λεφτά του μέλλοντος η των αποθεμάτων του παρελθόντος που στο μεταξύ εξαντλήθηκαν. Έτσι η υπερχρέωση των νοικοκυριών έδωσε μια προσωρινή ανάσα στον καπιταλισμό. Ο Κέυνς που αυτός πρότεινε στη κρίση του 1929 να γίνει ο παραγωγός-εργαζόμενος και καταναλωτής και έδωσε 80 χρόνια ζωής, με τη σοσιαλδημοκρατική ρύθμιση, κράτος πρόνοιας κλπ εξαντλήθηκε.
Το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας με την ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι η Ανεργία. Οι εργαζόμενοι κάνουν αμυντικούς αγώνες και είναι καιρός να περάσουν στην αντεπίθεση. Αν θέλουμε να δουλεύουμε όλοι, ο ΚΟΙΝΩ ΝΙΚΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ είναι 5 ώρες
Την ημέρα. Αυτό είναι το αίτημα της εποχής μας. Για ό λους δουλειά 5 ώρες την ημέρα χωρίς μείωση των αποδοχών. Aλλωστε η τεχνολογία δεν ανήκει στο Κεφάλαιο γιατί είναι απλήρωτη εργασία προηγούμενων γενιών.
Έχουν γίνει έρευνες ότι με το ίδιο μοντέλο παραγωγής και τα ίδια προιόντα, ο χπόνος είναι 5 ώρες εργασίας με το ίδιο κόστος γιατί με τις 5 ώρες θα έχουμε αύξηση της παραγωγικότητας. Δεν το κάνουν γιατί θέλουν νάχουν την κυριαρχία, με το φόβο της ανεργίας της εξαθλίωσης κλπ. Θα θερίσουν θύελλες, γιατί οι εργαζόμενοι είμαστε
Ταπεινοί αλλά δεν γουστάρουμε να ζούμε ταπεινωμένοι.

Ο Παναγιώτης Κόρπας είναι Εκπαιδευτικός –
Οικονομολόγος – Ψυχοθεραπευτής